Valmisolek viirustega toimetulekuks.

Valmisolek viirustega toimetulekuks.

Igal aastal sügisel saabub meile nö viiruste hooaeg. Lisaks meile tuntud viirustele, mh gripile, on meiega nüüd ka koroona ehk SARS-CoV-2 , mille poolt põhjustatud haigust nimetatakse COVID-19. Liikvel on erinevaid juhendeid, mida teha, et terve püsida või siis vähemalt haigus kergemini läbi põdeda. Samuti on soovitusi, kuidas käituda juhul, kui oleme siiski haigeks jäänud. Teen siin lühikese koondi Funktsionaalse Meditsiini Instituudi (IFM) soovitustest viirusperioodiks. Minu enda poolt lisatud tekst on kirjutatud kaldkirjas, originaalteksti olen lühendanud. Mitmed soovitused on võetud eelnevast informatsioonist teiste viirushaiguste ravi kohta, kuna COVID-19 spetsiifilisi uuringuid ei ole paljude taimsete toodete ja toidulisandite kohta  veel piisavalt, samas on mitmed viirustega toimetuleku protsessid universaalsed. IFM meeskond töötab pidevalt läbi selle valdkonna kirjandust ja hetkel on uuendusi juba kaks. Olen teksti kokku pannud kolmest erinevast osast ja tekstis leiduvad viited on seetõttu tähestikulises järjekorras. Iga soovija võib originaaltekstide ja viidetetga tutvuda IFM kodulehel (www.ifm.org). IFM on oma soovitustes hinnanud ka preparaatide ohutust, põhjendatust ja efektiivsust. Toon välja ka teatud ainete toimemehhanismid, mis võivad tunduda keerulised, paigutan need teksti lõppu. Tabelina on toodud vaid soovituslikud lisandid koos annustega.

SARS-CoV-2 võib olla ohtlik, kuna tal on võime stimuleerida kaasasündinud immuunsuse osa inflammasoomi – so erinevatest valkudest koosnev kogum, mis aktiveerudes käivitab immuunprotsessid. See stimulatsioon võib mõnedel inimestel põhjustada nn tsütokiinide tormi: vabaneb kontrollimatul hulgal põletikutsütokiine, mis võib tõsiselt kahjustada kudesid (nt hingamisteede limaskesta). SARS-CoV-2 aktiveerib NLRP3 infalmmasoomi ning on leitud, et seda võivad pidurdada resveratrool, kurkumiin, EGCG ja kvertsetiin, mõjudes enam kui ühele kohale selles patoloogiaahelas; samuti pärsivad need NF-kB-d, mis samuti vähendab põletikku.Taimsed komponendid on võimelised pärssima COVID-19 peamist proteaasi (üks kindel ensüüm), mis on vajalik viiruse paljunemiseks. Kliinilisi uuringuid ei ole veel piisavalt, samas soovitatakse neid standardsetes annustes, et hoida ära NLRP3 inflammasoomi aktivatsioon, vähendada NF-kB aktiivsust ja potentsiaalselt vähendada SARS-CoV-2 replikatsiooni. Ei ole veel kirjandust, mis võrdleks nende ainete kasutamist ainusekkumisena vs koos kasutatuna. IFM soovitab kasutada neid kas suuremas annuses või mitut ainet korraga, otsuse tegemisel on oluline inimese enda soov, haiguseelne põletikufoon, kaasuvad haigused jms.

Enne konkreetsete toodete tutvustamist on hea meenutada, et tervena püsimiseks on väga olulised kõige tavalisemad elustiilifaktorid:

  1. Püüa vältida liigset stressi. Krooniline stressiseisund kahjustab immuunsüsteemi funktsioone ja inimene võib selles seisundis jääda kergemini haigeks, samuti põdeda haigust raskemini. Hea on teada just sinule sobivaid stressimaandamise viise ja neid regulaarselt praktiseerida.
  2. Unel on väga suur mõju immuunsüsteemile, oluline on magada piisavalt ja järgida unehügieeni reegleid.Maga piisavalt ja mine magama enne keskööd, magamistoa temperatuur võiks olla jahedam, tuuluta ruume korralikult. Magamistuba olgu vaikne ja pime. Valmista end heaks uneks ette – ära söö kõhtu täis vahetult enne und, arvutid ja ekraanid võiksid olla välja lülitatud vähemalt tund enne voodisse minekut. Mida enam varasemaid probleeme teil on unega, seda enam on vajalik unehügieenile tähelepanu pöörata.
  3. Mõõdukas regulaarne füüsiline koormus aitab samuti immuunsüsteemi virgutada – tõuseb nakkusega võitlevate valgevere rakkude ja antikehade  arv, paraneb vereringe ja väheneb stressihormoonide tase. Paras füüsiline treening ei aita mitte ainult ennetada hingamisteede haigusi, vaid parandab ka kognitiivseid protsesse ja füüsilist vastupidavust.
  4. Toitumisel on samuti oluline roll immuunsüsteemi toetamisel. Uuringud viitavad, et piisavalt erinevat värvi köögi- ja puuvilju toidus mõjub paremini kui enamik toidulisandeid. Kaasa toiduvalikusse ka fermenteeritud aedvilja ja muid probiootilisi toite.
  5. Ülekaal on üks suur riskifaktor mitte ainult raskekujulisele COVID-19-le, vaid mitmetele kroonilistele haigustele.

Enamik letil müüdavatest ravimitest leevendavad sümptomeid, mitte ei aita immuunsüsteemil haigusega võidelda. Kuigi alljärgnevad soovitused ei ole spetsiifilised koroonaviirusele, võid esimeste haigusnähtude ilmnemisel neid meetmeid rakendada, hiljem toon välja ka toidulisandid ja ravimtaimepreparaadid, millest võib abi olla eelkõige haiguse ennetamisel ja varases staadiumis.

Kui tunned esimesi hingamisteede haiguse ilminguid, hoolitse selle eest, et sa tarbid piisavalt vedelikku ja luba endale puhkust. Toitudest on parimad kodus valmistatud köögivilja- või kondipuljongid, ka soojad taimeteed aitavad keha vedelikutasakaalu hoida. Head valikud on siin piparmünt, ingver, eukalüpt, kummel, soe sidrunivesi, mesi ja kaneel.Mina soovitan haiguse ajal vältida piimatooteid ja gluteeni sisaldavaid vilju. Kui need muidu sulle sobivad, saad need haiguse möödudes taas kasutusele võtta. Haiguse ajal sobivad kergesti seeditavad, aurutatud, hautatud või keedetud toidud.

Kui tunned kurguvalu, kurista kurku sooja meresoolaveega. See lahustab lima ja tõrjub ka viirusi – soolases keskkonnas ei ole viirused kuigi elujõulised. Soe tee ja libejalaka pastillid aitavad leevendada valu ja põletikku limaskestadel. Samaks otstarbeks kasutatakse ka 2 teelusika täit mett sooja veega. Piparmündi- ja kummelitee aitavad vähendada ärritustunnet kurgus, rahustavalt mõjuvad ka lagritsajuur ja Marshmallow juur (Harilik altee).

Sinusiidi ja /või hingamisteede koguneva eritise puhul on hea kasutada aure, kasutusel võib olla toas õhuniisuti. Sõltuvalt haiguse raskusest võib hea olla ka aurusaun. Inhalaatorisse võid lisada veidi essentsiaalseid õlisid: eukalüpt, mentool, piparmünt või viiruk. Hea on kasutada ninaloputuskannu, ka ninna pihustatavat soolalahust.

Palaviku korral on hea teada, et see on eelkõige keha kaitsemehhanism – viirustel ei ole siis kerge paljuneda. Seetõttu ära võta palaviku liiga kergekäeliselt maha, kui enesetunne talutav, siis mitte enne, kui temperatuur on tõusnud 39 kraadini.

Kui eritised (nohu, röga) on sitked ja paksud, kasuta nt NACi ehk ACC-d (N-atsetüüktsüsteiini), apteegis on saadaval ka teisi samaks otstarbeks mõeldus taimseid tooteid.

Tee hingamisharjutusi, ära lama pidevalt selili.

Immuunsüsteemi toetavad toidud ja toidulisandid.

On olemas mitmeid mikrotoitaineid ja taimseid preparaate, mis võivad toetada immuunsüsteemi ja leevendada ka haigussümptomeid, samuti võivad nad lühendada haiguse kestust. Mõnede toidulisandite puhul on tõeneid siiski nii palju, et neid julgetakse ka laienalt soovitada. Kui selgitused tunduvad keerulised, siis leiad allpool asuvast tabelist vajaliku info lühidalt.Taimseid vahendeid on soovitav omavahel kombineerida, samas ei ole vajalik kasutada kõiki korraga.

Tsink on oluline immuunsüsteemi kofaktor, toetades väga erinevaid rakufunktsioone nii omandatud kui ka kaasasündinud immuunsüsteemi osas. Tsingidefitsiit on suhteliselt sagedane, eriti COVID-19 riskigruppide hulgas. Tsingi lisa võib vähendada nii haigestumist viirusinfektsioonidesse kui ka haiguse raskusastet ning kestust. On ka näidatud, et tsink võib vähendada alumiste hingamisteede põletiku riski, mis võib olla oluline COVID-19 kontekstis.  Kui tarbida tsingilisandit esimese 24 tunni jooksul haiguse algusest, võib see lühendada haiguse kestust ja vähendada raskusastet. Piisav tsingi tase veres võib vähendada nakatumist. Soovituslik annus haiguse ajal on 30-60 mg päevas, jagatuna päeva peale. Ennetavalt võiks kasutada väiksemaid annuseid (15-20 mg), tsingi pikemaaegsel tarbimisel võib tekkida vase puudus, seega sobivad näiteks multivitamiinid, kus sees on nii tsinki kui ka vaske. Sobivad tsinkatsetaat, -tsitraat, -pikolinaat, -glütsinaat või -glükonaat. Tsingi kasutamise tõenduspõhisust peetakse tugevaks ja võimalikke riske minimaalseks.

Arooniad (Sambucus nigra) on olnud rahvameditsiinis laialdaselt kasutusel viirusvastase ravina. Loomkatsetes on näidatud, et arooniad on efektiivsed hingamisteede haiguste ennetamisel ja varases ravis. Kuigi ühes in-vitro uuringus leiti ka tõusnud TNF-alfa tasemed, ei ole seda hilisemates uuringutes näidatud. Soovituslik on kasutada kvaliteetseid arooniatest valmistatud lisandeid (nii marjadest kui ka õitest). Soovituslik annus 500 mg neli korda päevas (standardiseeritud toode 17% antotsüanosiide) kuni 12 nädalat. Aktiivsed komponendid soodustavad rakkude kaitse-ja paranemismehhanisme ja mõjutavad viiruste poolt põhjustatud patoloogilisi protsesse. On leitud, et arooniad leevendavad haigussümptomeid, nakatumine on harvem ja haiguse kestus lühem. Tõenduspõhisust peetakse tugevaks, võimalikke riske minimaalseks.

D-vitamiin, nn „päikesevitamiin”, on üks olulisemaid ja võimsamaid immuunsüsteemi toetajaid. Aktiveeritud D-vitamiin (1,25(OH)-D) on steroidhormoon, mis moduleerib immuunsüsteemi, vähendab põletikutsütokiinide teket ja soodustab makrofaagide funktsioone. D-vitamiin stimuleeerib ka tugevatoimelisi antimikroobseid peptiide (AMPd), mida leidub neutrofiilides, monotsüütides, naturaalkillerrakkudes ja hingamisteede epiteelrakkudes. D-vitamiin tõstab defensiinide kaudu antipatogeensete peptiidide sünteesi.Mitmetes uuringutes on näidatud, et see vähendab riski haigestuda erinevatesse viirushaigustesse, mh grippi. Kahjuks on D-vitamiini defitsiit vägagi levinud probleem, D3-vitamiini toidulisand on siinkohal vajalik kaitse. Mõningaid vasturääkivusi on selles, kui kõrge on optimaalne D-vitamiini (25(OH)-D) tase veres. Eestis on alampiiriks lepitud 75 nmol/l, optimaalseks peetakse siiski mõnevõrra kõrgemaid näite, isiklikult olen soovitanud hoida D-vitamiini tase 100-120 nmol/l vahemikus. Kuna D-vitamiini imendumine on indiviiditi erinev, on hea seda enne viirushooaega verest kontrollida.Kui vere taset ei saa kontrollida, on soovituslik annus 5000 IU. Tõenduspõhisus on haiguse ennetamiseks tugev, haiguse aktiivses faasis tinglik. Seega on D-vitamiiniga alustamine haigestumise ajal väiksema tähtsusega, kuid kui tase on juba saavutatud, on toime märkimisväärne. Võimalik kahju on minimaalne.

A-vitamiinon mikrotoitaine, mis on vältimatu nägemisfunktsioonides, soodustab kasvu ja arengut, kaitseb limaskesta terviklikkust. A-vitamiin osaleb ka immuunsüsteemi arengus, omab kriitilist rolli immuunsüsteemi aktiveerimisel, mõjutades T-abistajarakke, mille kaudu reguleeritakse nii rakulise kui ka humoraalse immuunsuse protsesse. A-vitamiin osaleb ka IgA ja tsütokiinide regulatsioonis. A-vitamiinil on näidatud raviefekti mitmete infektsioonide korral. Lühiaegsed kuurid, eriti mõõduka vitamiin A puuduse korral, võivad olla vägagi efektiivsedinfektsioonivastases võitluses, eriti hingamisteede haiguste korral.On näidatud, et lüheneb haiguse kestus, samuti on viiteid suremuse vähenemisele. Soovituslikud annused kuni 10000-25000 IU/päevas. Tõenduspõhisus on tugev, risk on väike, kui annuseid ei ületata. Rasedad ei peaks kasutama suuremaid annuseid kui 10000 IU päevas teratogeense (loote väärarenguid põhjustava) ohu tõttu.

C-vitamiinaitab immuunkaitses, toetades mitmeid rakulisi funktsioone nii kaasasündinud kui ka omandatud immuunsüsteemis. C-vitamiini kogutakse fagotsütaarsetesse rakkudesse nagu näiteks neutrofiilid, see võib võimendada kemotaksist ehk keemilist rünnakut, fagotsütoosi, reaktiivsete radikaalide sünteesi ning kõige lõpuks mikroobide hävitamist. C-vitamiin võib aidata ennetada nii viiruste kui ka bakterite poolt põhjustatud haigusi. Sepsise korral on kirjeldatud väiksemat suremust. On näidatud, et regulaarselt kasutatuna lühenevad nn külmetushaigused, haiguse ajal kasutatud suuremad doosid võivad toimida naturaalse antihistamiinikumina ja põletikuvastasena. Soovituslik annus 1-3 g päevas, jagatuna neljaks. Tõenduspõhisus on mõõdukas (sepsise korral), tinglik haiguse ennetamisel. Riskid on kerged soovituslike annuste korral, minimaalsed annuses 1-2 g neljaks jaotatult.

N-atsetüültsüsteiin(NAC) soodustab glutatiooni sünteesi. Ühes 6-kuud kestnud uuringus osales 262 vanurit. Need, kes said NACi 600 mg kaks korda päevas, põdesid platseebogrupiga võrreldes oluliselt harvem gripilaadseid haigusi ja veetsid vähem päevi voodis.Eestis on NAC registreeritud röga lahtistiva ravimina, kasutatakse enam lühendit ACC.Võimalik, et NAC moduleerib raku kaitse- ja paranemismehhanisme, vähendab sümptomite kestust ja raskusastet.Soovituslik annus on 600-900 mg kaks korda päevas. Soovituse tõenduspõhisus on limiteeritud, suukaudsel kasutamisel on risk minimaalne.

Kvertsetiinil on näidatud toimet nii RNA (nagu gripp ja koroonaviirus) kui ka DNA (nt herpesviirus) viiruste vastu. Kvertsetiin on antioksüdant, kuid toimib ka põletikuvastaselt. See mõjutab ka teatud mehhanisme, mis on seotud viirusinfektsiooni järgse paranemisega. Kvertsetiin võib soodustada viiruse neutraliseerimist või likvideerimist, pärsib viiruse replikatsiooni, moduleerib NLRP3 inflammasoomi aktiveerumist, vähendab koekahjustuste ulatust ja soodustab funktsioonide taastumist, osaleb nuumrakkude stabilisatsioonis ja on anti-fibrootiline. On näidatud , et leevendab haigusnähte. Tavalises ravivormis on soovituslik raviannus 1000 mg x 2, fütosoomses vormis 500 mg x 2. Soovituslik kuuri pikkus mitte üle 12 nädala. Tõenduspõhisus on limiteeritud, risk on soovitatud annuste juures minimaalne.

Epigallokatehhiingallaat (EGCG). Roheline tee moduleerib NLRP3 inflammasoomi ja võimalik, et mõjutab SARS-CoV-2 peamist proteaasi, vähendades viiruse replikatsiooni. Lisaks on näidatud, et see ennetab grippi tervishoiutöötajatel. Teena soovitatakse 4 tassi päevas, EGCG-na 225 mg x 4. Tõenduspõhisus ennetuses limiteeritud, ravis tinglik. Risk on minimaalne, kerge kõrgemate annuste korral (>800 mg), sel juhul on kirjeldatud ajutist maksaensüümide tõusu.

Kurkumiin moduleerib samuti NLRP3 inflammasoomi ja võib mõjutada SARS-CoV-2 peamist proteaasi, vähendades viiruse replikatsiooni. Soovituslik annus 500-1000 mg kaks korda päevas (hea imendumisega vorm). Soovituse tõenduspõhisus on tinglik, risk minimaalne.

Melatoniin inhibeerib samuti NLRP3 inflammasoomi. On näidatud trombe ennetavat toimet. Soovituslik annus on 5-20 mg. Tõenduspõhisus on tinglik, riskid minimaalsed.

Resveratrool on looduslik polüfenool, millel on mitmeid tervisele soodsaid toimeid. See moduleerib NLRP3 inflammasoomi, loomkatsetes on näidatud viirusvastast toimet MERS-CoV puhul. Soovituslik annus on 100-150 mg neli korda päevas. Soovituse tõenduspõhisus on tinglik, riskid minimaalsed.

Seleen on immuunsüsteemi üks võtmekomponent, seleen on ka antioksüdant, aitab võimendada keha kaitsemehhanisme bakterite, viiruste ja kasvajarakkude vastu. Seleen võib kaitsta teatud gripiviiruse tüvede eest. Seleenisaab toidust kõige lihtsamini Brasiilia pähklitest, samas sõltub seleenisisaldus pähklipuude kasvupinnasest ja võib seetõttu olla väga erinev. Seleenipuudust on seostatud ka COVID-19 raskema haiguskuluga. Seleeni võib olla vaja ka toidulisandina juurde võtta, suuri annuseid ei ole turvaline võtta kaua, annus 200 mkrg päevason turvaline paari kuu jooksul, pikema tarbimise juures oleks vajalik määramine verest, et aine ei mõjuks kahjulikult.

Mesi, eelistatult kuumutamata, leevendab kerget valu ja põletikku limaskestadel. Meel on ka antioksüdatiivsed omadused ning mõned antimikroobsed toimed. Mett kasutatakse köha ja kurguvalu puhul, sobib sooja taimeteega. Ilmselt ka meie rahvameditsiinst tuntud taruvaik on omal kohal, uuringuid selle kohta ei leidnud.

Küüslauk sisaldab mitmeid komponente, mis võivad mõjutada immuunsüsteemi. On uuringuid, mis osutavad, et küüslauk ja mitmed küüslaugust valmistatud toidulisandid vähendavad viiruslike hingamisteede nakkuste raskusastet, samuti on leitud, et need mõjuvad viirushaiguste ennetamisel.

Probiootikumid mitte ainult ei toeta soolestiku tervist , vaid toimivad ka immuunsüsteemile. Probiootikumide kasutamine võib vähendada mitmetesse hingamisteede haigustesse nakatumist, eriti lastel.

Beeta-glükaanid on samuti immuunsüsteemi modulaatorid, osaledes kaasasündinud immunsuses PRR retseptorite kaudu, samuti tõstavad nad põletiku-vastaste tsütokiinide sünteesi, nad indutseerivad viirusvastaseid protsesse. Paljud uuringud näitavad, et beeta-glükaanid vähendavad gripi ja teiste viirushaiguste sümptomeid võrreldes platseeboga. Soovituslik annus on 250-500 mg päevas.Tõenduspõhisus on tugev, riskid minimaalsed.

Seened. Mitmete seeneliikide puhul on teada, et neil on immuunomoduleeriv toime. Toimemehhanismid on erinevad, mh tõuseb tsirkuleerivate B-rakkude hulk, paraneb soole immuunsus, stimuleeritakse peremeesorganismi immuunvastust, aktiveeruvad kaasasündinud immuunssüsteemi rakud ja tõuseb NK rakkude tsütotoksiline aktiivsus. Kuna siinkasutusel on erinevaid seeneliike ja erinevaid ekstraktsioonimeetodeid, siis annustamine on individuaalne. Tõenduspõhisus on limiteeritud ja riskid ebaselged, tingituna erinevatest seeneliikidest ja nende kombinatsioonidest.

Lagritsal(Glycyrrhiza species) on mitmeid toimemehhanisme, mh viiruse replikatsiooni pärssimine,blokeerides ACE2 retseptoreid, Th1 rakkude stimuleerimine, põletikutsütokiinide inhibeerimine, prostaglandiinide ja NO tootmine. See pärsib ka hüdrokortisooni lagundamist 11 beeta-HSD ensüümi abil, ning seda mehhanismi peetakse ka lagritsa põletikuvastase toime võimalikuks põhjuseks.Hiina meditsiinis on lagritsat kasutatud SARS-CoV-1 ja H1N1 vastu ja selle efektiivsust on vaadeldud ka SARS-CoV-2 vastu. Soovituslik on kasutada lagritsajuurt standardiseeritud glycyrrhizinina, annus on 200-400 mg päevas jagatuna väiksemateks annusteks. Kasutatakse lühiaegselt, alla nelja nädala.

Andrographis paniculata lehti on kasutatud sajandeidülemiste hingamisteede haiguste, sinusiitide ja köha ennetuses ja ravis. Süstemaatilised ülevaated näitavad, et see on efektiivne nii üksi kui ka kombinatsioonis teiste taimedega.See on põletikuvastane, viirusvastane ja stimuleerib immuunsüsteemi. In-vitro on näidatud, et see on efektiivne linnugripi A (H9N2 ja H5N1) ja inimese gripiviiruse A H1N1 vastu. Sellel on valuvaigistav ja palavikku alandav toime, ta  vähendab tsüklooksügenaas-2te ja pidurdab trombotsüütide poolt aktiveeritud faktor-vahendatud põletikuvastust.Andrographis alandab ka furiinproteaasi aktiivsust, mis on vajalik samm SARS-CoV-2 ogavalgu aktivatsioonis ja sisenemises limaskesta rakkudesse. Soovituslik annus standardiseeritud ekstrakti puhul (tavaliselt 30% andrografoliide) on 100-600 mg päevas, sageli on ta kombinatsioonis teiste taimedega. Tõenduspõhisus on tugev, riskid minimaalsed.

Astragalus membranaceus on Hiina meditsiinis olnud kasutusel sajandeid. Teda peetakse viirusvastaseks, põletikuvastaseks, kaasasündinud immuunsuse toetajaks, samuti vähendab see NLRP3 inflammasoomi poolt vahendatud põletikku. Lisaks taime alkaloid swainsoniin inhibeerib glükosülatsiooni, mis on vajalik, et SARS-CoV2 ogavalk saaks tungida inimese rakku.Soovituslik annus varieerub 1-20 grammini päevas, sõltudes astragalosiidide ja teiste immuunaktiivsete polüsahhariidide sisaldusest. Hiinas on see saadaval kuivatatud juure jahvatusena. Tõenduspõhisus on tinglik ja riskid minimaalsed.

Berberiin on alkoaloid, misa leidub erinevate taimede (läiklehine mahoonia, koldjuur, kolmelehine koptis) juurtes, risoomides, ka koortes. Berberiinil on leitud viirusvastane toime mitmete viiruste vastu. Berberiin aktiveerib 5’AMP-aktiveeritud proteiinkinaasi (AMPK), mis on otseselt põletikuvastane. Ta alandab NFkB-d ning võimalik, et teatud põletikutsütokiine. Berberiin alandab ka veresuhkrut, inhibeerib furiini ja võimalik, et inhibeerib aldoosreduktaasi. Soovituslik annus on 500 mg kaks või kolm korda päevas. Tõenduspõhisus on limiteeritud, riskid minimaalsed.

Echinacea ehk päevakübara (erinevad liigid) immunoloogilised toimed näivad tulenevat koostisainete kombinatsioonidest. Punane päevakübar stimuleerib makrofaagide ja NK rakkude aktiivsust nii inimestel kui ka loomadel ja võib olla seotud tsütokiinide produktsiooniga. Erinevad päevakübara tooted on viirusvastase toimega. On näidatud, et päevakübara kasutamine vähendab ülemiste hingamisteede haiguste sagedust, raskusastet ja kestust, koos teiste taimedega on samuti näidatud sümptomite vähenemist. Annus sõltub aktiivsete ühendite sisaldusest, samuti ekstraktsiooni-protsessist ning konkreetsest päevakübara liigist. Tõenduspõhisus on haiguse ennetuses tugev, ravis tinglik, riskid minimaalsed.

Luteoliin on flavonoid, mida leidub mitmetes ravimtaimedes ja ka puu- ja aedviljades, nt paprikad, seller, punane sigur, sigur ja sidrunid. Luteoliinirohkeid taimi kasutati Hiina meditsiinis hüpertensiooni, põletikuliste haiguste ja vähiravis.Hiljutised uuringud viitavad, et luteoliin on üks kanditaatmolekul, mis blokeerib SARS-CoV-2 sisenemist rakkudesse ning moduleerib põletikuvastust.Samuti inhibeerib see peamist proteiini, seob viiruse S-proteiini ja inhibeerib furiini. Soovituslik annus on 100-200 mg 2-3 korda päevas. Tõenduspõhisus on tinglik, riskid minimaalsed.

Kokkuvõtlik tabel olulisemate toidulisandite toimest.

ToidulisandToimeToetab immuunvastustVähendab viiruse paljunemistLeevendab sümptomeid
Kurkumiin 500-1000 mg, 2xpKurkumiin vähendab põletikku ja vähendab koroonaviiruse aktiivsust.xxx
Quercetin tavaline vorm 1000 mg  x 2 fütosoomne vorm 500 mg x 2Quercetiini on puu-ja köögiviljades, sel on mitmeid toimeid, mh viiruse kasvu pidurdamine.xxx
Zn-atsetaat, -pikolinaat, – glütsinaat või glükonaat 30-60 mg/p, jaotatult päeva pealeUuringud näitavad, et tsink aitab viirusvastases võitluses paljude erinevate viiruste korral.xxx
N-atsetüültsüsteiin (NAC) 600-900 mg x2NAC osaleb glutatiooni sünteesis, mis on tugev antioksüdant, toetab seeläbi immuunfunktsioone. Samuti leevendab gripisümptomeid.x x
D-vitamiin 5000IU/pD-vitamiin toetab immuunsüsteemi funktsioone, vähendab viiruse kasvu, võib vähendada ülemiste hingamisteede põletikke.xxx
A-vitamiin 10000-25000IU/pA-vitamiin on põletikuvastane, tugevdab immuunfunktsioone ja toetab hingamisteede limaskesta funktsioone.x x
C-vitamiin 1-3 g/pC-vitamiin toetab immunkaitset läbi erinevate rakufunktsioonide, kautatakse ka haiglate intensiivravis COVID-19 infektsioonide korral.xxx
Melatoniin 5-10 mg/ööToetab und, kuid vähendab ka põletikku ja võimalik, et ka trombiohtu.xx 
ArooniadSisaldavad palju C-vitamiini , kiudaineid ja antioksüdante. Neid on varasemalt kasutatud gripiennetuses.xx 
Roheline tee või epigallokatehhiin-gallaat (EGCG) 4 tassi päevas (tee) vüi 225 mg/p (EGCG)Lisaks põletiku vähenemisele toetab roheline tee immunfunktsioone ja mõjutab ka COVID-19 viirusega seonduvaid protsesse.xxx
Resveratrol 100-150 mg x 2/pResveratroli leidub nt tumedates viinamarjades, sel on mitmeid tervisetoimeid, laboris on näidatud teiste koroonaviiruste vastane toime.xx 
Beeta-glükaanid 250-500 mg/pBeetaglükaanid on nii põletikuvasased kui ka toetavad immuunfunktsioone, mõju tuleb esile ka ülemiste hingamisteede viirusinfektsioonide korral.xxx
Meditsiinilised seened. Annused on individuaalsed ja sõltuvad ka konkreetsest seeneliigist.On näidatud, et meditsiinilised seened toetavad immuunsüsteemi, neil on nii antioksüdatiivsed kui viirusvastased toimed.xx   
Lagritsajuur (standardiseeritud glütsirriisiinile) 200-400 mg/p jaotatuna (lühiaegne kasutamine alla 4 nädala)Lagritsat kasutatakse palju traditsioonilises hiina meditsiinis, see toetab immuunfunktsioone ja vähendab viiruse kasvu.xxx

Viited.

  1. Abdelgadir IS, Gordon MA, Akobeng AK. Melatonin for the management of sleep problems in children with neurodevelopmental disorders: a systematic review and meta-analysis. Arch Dis Child. 2018;103(12):1155-1162. doi:10.1136/archdischild-2017-314181
  2. Acevedo-Murillo JA, García León ML, Firo-Reyes V, Santiago-Cordova JL, Gonzalez-Rodriguez AP, Wong-Chew RM. Zinc supplementation promotes a Th1 response and improves clinical symptoms in fewer hours in children with pneumonia younger than 5 years old. A randomized controlled clinical trial. Front Pediatr. 2019;7:431. doi:10.3389/fped.2019.00431
  3. Adem S, Eyupoglu V, Sarfraz I, Rasul A, Ali M. Identification of potent COVID-19 main protease (Mpro) inhibitors from natural polyphenols: an in silico strategy unveils a hope against CORONA. Preprints. 2020;2020030333. doi:10.20944/preprints202003.0333.v1
  4. Aluisio AR, Perera SM, Yam D, et al. Vitamin A supplementation was associated with reduced mortality in patients with Ebola virus disease during the West African outbreak. J Nutr. 2019;149(10):1757-1765. doi:10.1093/jn/nxz142
  5. Amalraj A, Varma K, Jacob J, et al. A novel highly bioavailable curcumin formulation improves symptoms and diagnostic indicators in rheumatoid arthritis patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled, two-dose, three-arm, and parallel-group study. J Med Food. 2017;20(10):1022-1030. doi:10.1089/jmf.2017.3930
  6. Andres S, Pevny S, Ziegenhagen R, et al. Safety aspects of the use of quercetin as a dietary supplement. Mol Nutr Food Res. 2018;62(1). doi:10.1002/mnfr.201700447
  7.  Andersen LP, Gögenur I, Rosenberg J, Reiter RJ. The safety of melatonin in humans. Clin Drug Investig. 2016;36(3):169-175. doi:10.1007/s40261-015-0368-5
  8. Anton SD, Embry C, Marsiske M, et al. Safety and metabolic outcomes of resveratrol supplementation in older adults: results of a twelve-week, placebo-controlled pilot study. Exp Gerontol. 2014;57:181-187. doi:10.1016/j.exger.2014.05.015
  9. Auinger A, Riede L, Bothe G, Busch R, Gruenwald J. Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body’s defence against pathogens: a double blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects. Eur J Nutr. 2013;52(8):1913-1918. doi:1007/s00394-013-0492-z
  10. Autier P, Mullie P, Macacu A, et al. Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: a systematic review of meta-analyses and randomised trials. Lancet Diabetes Endocrinol. 2017;5(12):986-1004. doi:10.1016/S2213-8587(17)30357-1
  11. Auyeung KK, Han QB, Ko JK. Astragalus membranaceus: a review of its protection against inflammation and gastrointestinal cancers. Am J Chin Med. 2016;44(1):1-22. doi:1142/S0192415X16500014
  12. Bahramsoltani R, Rahimi R, Farzaei MH. Pharmacokinetic interactions of curcuminoids with conventional drugs: a review. J Ethnopharmacol. 2017;209:1-12. doi:10.1016/j.jep.2017.07.022
  13. Barnes J, Anderson LA, Gibbons S, Phillipson JD. Echinacea species (Echinacea angustifolia (DC.) Hell., Echinacea pallida (Nutt.) Nutt., Echinacea purpurea (L.) Moench): a review of their chemistry, pharmacology and clinical properties. J Pharm Pharmacol. 2005;57(8):929-954. doi:1211/0022357056127
  14. Barnett JB, Dao MC, Hamer DH, et al. Effect of zinc supplementation on serum zinc concentration and T cell proliferation in nursing home elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2016;103(3):942-951. doi:10.3945/ajcn.115.115188
  15. Barak V, Halperin T, Kalickman I. The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001;12(2):290-296.
  16. Barak V, Birkenfeld S, Halperin T, Kalickman I. The effect of herbal remedies on the production of human inflammatory and anti-inflammatory cytokines. Isr Med Assoc J. 2002;4(11 Suppl):919-922.
  17. Bartlett H, Eperjesi F. Possible contraindications and adverse reactions associated with the use of ocular nutritional supplements. Ophthalmic Physiol Opt. 2005;25(3):179-194. doi:10.1111/j.1475-1313.2005.00294.x
  18. Basak A, Cooper S, Roberge AG, Banik UK, Chrétien M, Seidah NG. Inhibition of proprotein convertases-1, -7 and furin by diterpines of Andrographis paniculata and their succinoyl esters. Biochem J. 1999;338(Pt 1):107-113.
  19. Bauer IE, Green C, Colpo GD, et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled study of aspirin and N-acetylcysteine as adjunctive treatments for bipolar depression. J Clin Psychiatry. 2018;80(1):18m12200. doi:10.4088/JCP.18m12200
  20. Baum MK, Lai S, Sales S, Page JB, Campa A. Randomized, controlled clinical trial of zinc supplementation to prevent immunological failure in HIV-infected adults. Clin Infect Dis. 2010;50(12):1653-1660. doi:10.1086/652864
  21. Bendich A, Langseth L. Safety of vitamin A. Am J Clin Nutr. 1989;49(2):358-371. doi:10.1093/ajcn/49.2.358
  22. Bergman P, Lindh AU, Björkhem-Bergman L, Lindh JD. Vitamin D and respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS One. 2013;8(6):e65835. doi:10.1371/journal.pone.0065835
  23. Berman AY, Motechin RA, Wiesenfeld MY, Holz MK. The therapeutic potential of resveratrol: a review of clinical trials. NPJ Precis Oncol. 2017;1:35. doi:10.1038/s41698-017-0038-6
  24. Berk M, Turner A, Malhi GS, et al. A randomised controlled trial of a mitochondrial therapeutic target for bipolar depression: mitochondrial agents, N-acetylcysteine, and placebo [published correction appears in BMC Med. 2019;17(1):35]. BMC Med. 2019;17(1):18. doi:10.1186/s12916-019-1257-1
  25. Besag FMC, Vasey MJ, Lao KSJ, Wong ICK. Adverse events associated with melatonin for the treatment of primary or secondary sleep disorders: a systematic review. CNS Drugs. 2019;33(12):1167-1186. doi:10.1007/s40263-019-00680-w
  26. Besedovsky L, Lange T, Born J. Sleep and immune function. Pflugers Arch. 2011;463(1):121-137. doi:10.1007/s00424-011-1044-0
  27. Bhandari N, Bhan MK, Sazawal S. Impact of massive dose of vitamin A given to preschool children with acute diarrhoea on subsequent respiratory and diarrhoeal morbidity. BMJ. 1994;309(6966):1404-1407. doi:10.1136/bmj.309.6966.1404
  28. Bhatti J, Nascimento B, Akhtar U, et al. Systematic review of human and animal studies examining the efficacy and safety of N-acetylcysteine (NAC) and N-acetylcysteine amide (NACA) in traumatic brain injury: impact on neurofunctional outcome and biomarkers of oxidative stress and inflammation. Front Neurol. 2018;8:744. doi:10.3389/fneur.2017.00744
  29. Biesalski HK, Nohr D. Importance of vitamin-A for lung function and development. Mol Aspects Med. 2003;24(6):431-440. doi:10.1016/s0098-2997(03)00039-6
  30. Binns SE, Hudson J, Merali S, Arnason JT. Antiviral activity of characterized extracts from Echinacea spp. (Heliantheae: Asteraceae) against herpes simplex virus (HSV-I). Planta Med. 2002;68(9):780-783. doi:1055/s-2002-34397
  31. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Orav EJ, et al. Monthly high-dose vitamin D treatment for the prevention of functional decline: a randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2016;176(2):175-183. doi:10.1001/jamainternmed.2015.7148
  32. Bitarafan S, Saboor-Yaraghi A, Sahraian MA, et al. Effect of vitamin A supplementation on fatigue and depression in multiple sclerosis patients: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2016;15(1):13-19.
  33. Bradley R, Schloss J, Brown D, et al. The effects of vitamin D on acute viral respiratory infections: a rapid review. Adv Integr Med. 2020;7(4):192-202. doi:10.1016/j.aimed.2020.07.011
  34. Brantley SJ, Argikar AA, Lin YS, Nagar S, Paine MF. Herb-drug interactions: challenges and opportunities for improved predictions. Drug Metab Dispos. 2014;42(3):301-317. doi:10.1124/dmd.113.055236
  35. Braude MR, Bassily R. Drug-induced liver injury secondary to Scutellaria baicalensis (Chinese skullcap). Intern Med J. 2019;49(4):544-546. doi:1111/imj.14252
  36. Braunig B, Knick E. Therapeutic experiences with Echinacea pallida in influenzal infections [Therapeutische Erfahrungen mit Echinacea pallida bei grippalen Infekten]. Naturheilpraxis mit Naturmedizin. 1993;1:72-75.
  37. Brisdelli F, D’Andrea G, Bozzi A. Resveratrol: a natural polyphenol with multiple chemopreventive properties. Curr Drug Metab. 2009;10(6):530-546. doi:10.2174/138920009789375423
  38. Cáceres DD, Hancke JL, Burgos RA, Sandberg F, Wikman GK. Use of visual analogue scale measurements (VAS) to assess the effectiveness of standardized Andrographis paniculata extract SHA-10 in reducing the symptoms of common cold. A randomized double-blind placebo study. Phytomedicine. 1999;6(4):217-223. doi:1016/S0944-7113(99)80012-9
  39. Camargo CA Jr, Ganmaa D, Frazier AL, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation and risk of acute respiratory infection in Mongolia. Pediatrics. 2012;130(3):e561-e567. doi:10.1542/peds.2011-3029
  40. Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006;134(6):1129-1140. doi:10.1017/S0950268806007175
  41. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. doi:10.3390/nu9111211
  42. Castro E, Calder PC, Roche HM. ?-1,3/1,6-glucans and immunity: state of the art and future directions. Mol Nutr Food Res. Published online March 29, 2020. doi:1002/mnfr.201901071
  43. Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med. 2003;9(1):161-168. doi:10.1089/107555303321223035
  44. Chalasani N, Vuppalanchi R, Navarro V, et al. Acute liver injury due to flavocoxid (Limbrel), a medical food for osteoarthritis: a case series. Ann Intern Med. 2012;156(12):857-860, W297-W300. doi:7326/0003-4819-156-12-201206190-00006
  45. Chen C, Zuckerman DM, Brantley S, et al. Sambucus nigra extracts inhibit infectious bronchitis virus at an early point during replication. BMC Vet Res. 2014;10:24. doi:10.1186/1746-6148-10-24
  46. Chen H, Du Q. Potential natural compounds for preventing 2019-nCoV infection. Preprints. Published online March 10, 2020.
  47. Chen IJ, Liu CY, Chiu JP, Hsu CH. Therapeutic effect of high-dose green tea extract on weight reduction: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clin Nutr. 2016;35(3):592-599. doi:10.1016/j.clnu.2015.05.003
  48. Chen JJ, Huang CC, Chang HY, et al. Scutellaria baicalensis ameliorates acute lung injury by suppressing inflammation in vitro and in vivo. Am J Chin Med. 2017;45(1):137-157. doi:1142/S0192415X17500100
  49. Chen SM, Tsai YS, Lee SW, et al. Astragalus membranaceus modulates Th1/2 immune balance and activates PPAR? in a murine asthma model. Biochem Cell Biol. 2014;92(5):397-405. doi:1139/bcb-2014-0008
  50. Cheng AL, Hsu CH, Lin JK, et al. Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions. Anticancer Res. 2001;21(4B):2895-2900.
  51. Chow HH, Cai Y, Hakim IA, et al. Pharmacokinetics and safety of green tea polyphenols after multiple-dose administration of epigallocatechin gallate and polyphenon E in healthy individuals. Clin Cancer Res. 2003;9(9):3312-3319.
  52. Chu M, Chu ZY, Wang DD. The extract of compound Radix Scutellariae on mRNA replication and IFN expression of influenza virus in mice. Zhong Yao Cai. 2007;30(1):63-65.
  53. Chu M, Xu L, Zhang MB, Chu ZY, Wang YD. Role of baicalin in anti-influenza virus A as a potent inducer of IFN-gamma. Biomed Res Int. 2015;2015:263630. doi:1155/2015/263630
  54. Cinatl J, Morgenstern B, Bauer G, Chandra P, Rabenau H, Doerr HW. Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS-associated coronavirus. Lancet. 2003;361(9374):2045-2046. doi:1016/s0140-6736(03)13615-x
  55. Clark RSB, Empey PE, Bay?r H, et al. Phase I randomized clinical trial of N-acetylcysteine in combination with an adjuvant probenecid for treatment of severe traumatic brain injury in children. PLoS One. 2017;12(7):e0180280. doi:10.1371/journal.pone.0180280
  56. Clinton CC. Preparing yourself for the flu season naturally. American Association of Naturopathic Physicians. Published October 29, 2012. Accessed March 5, 2020. http://aanpsite.qa.membershipsoftware.org/article_content.asp?article=779
  57. Coelho MR, Romi MD, Ferreira DMTP, Zaltman C, Soares-Mota M. The use of curcumin as a complementary therapy in ulcerative colitis: a systematic review of randomized controlled clinical trials. Nutrients. 2020;12(8):2296. doi:10.3390/nu12082296
  58. Cohen HA, Varsano I, Kahan E, Sarrell EM, Uziel Y. Effectiveness of an herbal preparation containing echinacea, propolis, and vitamin C in preventing respiratory tract infections in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2004;158(3):217-221. doi:1001/archpedi.158.3.217
  59. Common colds: protect yourself and others. Centers for Disease Control and Prevention. Reviewed February 11, 2019. Accessed March 5, 2020. https://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html
  60. Contreras-Martínez H, Duque-Molina M, Vásquez-Trespalacios EM,  Sánchez-Garzón J. Effect of zinc on immune recovery in HIV patients. Medellín 2013. Randomized controlled trial. CES Medicina. 2017;31(1):3-13. doi:10.21615/cesmedicina.31.1.1
  61. Cremer A, Tambosco C, Corcuff JB, et al. Investigating the association of vitamin D with blood pressure and the renin-angiotensin-aldosterone system in hypertensive subjects: a cross-sectional prospective study. J Hum Hypertens. 2018;32(2):114-121. doi:10.1038/s41371-017-0005-2
  62. Cruz S, da Cruz SP, Ramalho A. Impact of vitamin A supplementation on pregnant women and on women who have just given birth: a systematic review. J Am Coll Nutr. 2018;37(3):243-250. doi:10.1080/07315724.2017.1364182
  63. Cui D, Moldoveanu Z, Stephensen CB. High-level dietary vitamin A enhances T-helper type 2 cytokine production and secretory immunoglobulin A response to influenza A virus infection in BALB/c mice. J Nutr. 2000;130(5):1132-1139. doi:10.1093/jn/130.5.1132
  64. Dai Q, Zhang D, Yu H, et al. Berberine restricts coxsackievirus B type 3 replication via inhibition of c-Jun N-terminal kinase (JNK) and p38 MAPK activation in vitro. Med Sci Monit. 2017;23:1448-1455. doi:12659/msm.899804
  65. Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, et al. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) mushrooms daily improves human immunity: a randomized dietary intervention in healthy young adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-487. doi:1080/07315724.2014.950391
  66. Davis JM, Murphy EA, McClellan JL, Carmichael MD, Gangemi JD. Quercetin reduces susceptibility to influenza infection following stressful exercise. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2008;295(2):R505-R509. doi:10.1152/ajpregu.90319.2008
  67. De Flora S, Grassi C, Carati L. Attenuation of influenza-like symptomatology and improvement of cell-mediated immunity with long-term N-acetylcysteine treatment. Eur Respir J. 1997;10(7):1535-1541. doi:10.1183/09031936.97.10071535
  68. de Klerk GJ, Nieuwenhuis MG, Beutler JJ. Hypokalaemia and hypertension associated with use of liquorice flavoured chewing gum. BMJ. 1997;314(7082):731-732. doi:1136/bmj.314.7082.731
  69. Dellow EL, Unwin RJ, Honour JW. Pontefract cakes can be bad for you: refractory hypertension and liquorice excess. Nephrol Dial Transplant. 1999;14(1):218-220. doi:1093/ndt/14.1.218
  70. Dharsono T, Rudnicka K, Wilhelm M, Schoen C. Effects of yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan on severity of upper respiratory tract infections: a double-blind, randomized, placebo-controlled study in healthy subjects. J Am Coll Nutr. 2019;38(1):40-50. doi:1080/07315724.2018.1478339
  71. Dimmito MP, Stefanucci A, Pieretti S, et al. Discovery of orexant and anorexant agents with indazole scaffold endowed with peripheral antiedema activity. Biomolecules. 2019;9(9):E492. doi:3390/biom9090492
  72. Di Pierro F, Rapacioli G, Ferrara T, Togni S. Use of a standardized extract from Echinacea angustifolia (Polinacea) for the prevention of respiratory tract infections. Altern Med Rev. 2012;17(1):36-41.
  73. Dong N, Li X, Xue C, et al. Astragalus polysaccharides alleviates LPS-induced inflammation via the NF-?B/MAPK signaling pathway. J Cell Physiol. 2020;235(7-8):5525-5540. doi:1002/jcp.29452
  74. Dostal AM, Samavat H, Bedell S, et al. The safety of green tea extract supplementation in postmenopausal women at risk for breast cancer: results of the Minnesota Green Tea Trial. Food Chem Toxicol. 2015;83:26-35. doi:10.1016/j.fct.2015.05.019
  75. Dostal Z, Modriansky M. The effect of quercetin on microRNA expression: a critical review. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2019;163(2):95-106. doi:10.5507/bp.2019.030
  76. Elderberry for influenza. Med Lett Drugs Ther. 2019;61(1566):32. https://secure.medicalletter.org/w1566f.
  77. Enkhtaivan G, Kim DH, Park GS, et al. Berberine-piperazine conjugates as potent influenza neuraminidase blocker. Int J Biol Macromol. 2018;119:1204-1210. doi:1016/j.ijbiomac.2018.08.047
  78. Esko JD, Bertozzi C, Schnaar RL. Chapter 55: chemical tools for inhibiting glycosylation. In: Varki A, Cummings RD, Esko JD, et al, eds. Essentials of Glycobiology. 3rd Cold Spring Harbor Laboratory Press; 2015-2017. doi:10.1101/glycobiology.3e.055
  79. European Food Safety Authority. Safety of synthetic trans-resveratrol as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97. EFSA J. 2016;14:1-30. doi:10.2903/j.efsa.2016.4368
  80. Exercise and immunity. MedlinePlus. Updated March 4, 2020. Accessed March 5, 2020. https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm
  81. Fan W, Qian S, Qian P, Li X. Antiviral activity of luteolin against Japanese encephalitis virus. Virus Res. 2016;220:112-116. doi:1016/j.virusres.2016.04.021
  82. Favero G, Franceschetti L, Bonomini F, Rodella LF, Rezzani R. Melatonin as an anti-inflammatory agent modulating inflammasome activation. Int J Endocrinol. 2017;2017:1835195. doi:10.1155/2017/1835195
  83. Fawzi WW, Mbise RL, Hertzmark E, et al. A randomized trial of vitamin A supplements in relation to mortality among human immunodeficiency virus-infected and uninfected children in Tanzania. Pediatr Infect Dis J. 1999;18(2):127-133. doi:10.1097/00006454-199902000-00009
  84. Finzi E. Treatment of SARS-CoV-2 with high dose oral zinc salts: a report on four patients. Int J Infect Dis. 2020;99:307-309. doi:10.1016/j.ijid.2020.06.00
  85. Fiore C, Eisenhut M, Krausse R, et al. Antiviral effects of Glycyrrhiza Phytother Res. 2008;22(2):141-148. doi:10.1002/ptr.2295
  86. Fischer KD, Agrawal DK. Vitamin D regulating TGF-? induced epithelial-mesenchymal transition [published correction appears in Respir Res. 2015;16:139]. Respir Res. 2014;15:146. doi:10.1186/s12931-014-0146-6
  87. Fischer WC, Black RE. Zinc and the risk for infectious disease. Annu Rev Nutr. 2004;24:255-275. doi:10.1146/annurev.nutr.23.011702.073054
  88. Fitch N, Becker AB, HayGlass KT. Vitamin D [1,25(OH)2D3] differentially regulates human innate cytokine responses to bacterial versus viral pattern recognition receptor stimuli. J Immunol. 2016;196(7):2965-2972. doi:10.4049/jimmunol.1500460
  89. Foley HM, Steel AE. Adverse events associated with oral administration of melatonin: a critical systematic review of clinical evidence. Complement Ther Med. 2019;42:65-81. doi:10.1016/j.ctim.2018.11.003
  90. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids. National Academy Press. http://www.nap.edu/books/0309069351/html/. Published 2000. Accessed September 21, 2020.
  91. Fowler AA, Truwit JD, Hite RD, et al. Effect of vitamin C infusion on organ failure and biomarkers of inflammation and vascular injury in patients with sepsis and severe acute respiratory failure. JAMA. 2019;322(13):1261-1270. doi:10.1001/jama.2019.11825
  92. Fujii H, Nishioka H, Wakame K, Sun B. Nutritional food active hexose correlated compound (AHCC) enhances resistance against bird flu. JCAM. 2007;4(1):37-40. doi:1625/jcam.4.37
  93. Fuller R, Butt H, Noakes PS, Kenyon J, Yam TS, Calder PC. Influence of yeast-derived 1,3/1,6 glucopolysaccharide on circulating cytokines and chemokines with respect to upper respiratory tract infections. Nutrition. 2012;28(6):665-669. doi:1016/j.nut.2011.11.012
  94. Fuller R, Moore MV, Lewith G, et al. Yeast-derived ?-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition. 2017;39-40:30-35. doi:1016/j.nut.2017.03.003
  95. Furushima D, Nishimura T, Takuma N, et al. Prevention of acute upper respiratory infections by consumption of catechins in healthcare workers: a randomized, placebo-controlled trial. Nutrients. 2019;12(1):4. doi:10.3390/nu12010004
  96. Fraker PJ, King LE, Laakko T, Vollmer TL. The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J Nutr. 2000;130(5S Suppl):1399S-1406S. doi:10.1093/jn/130.5.1399S
  97. Gan XH, Zhang L, Heber D, Bonavida B. Mechanism of activation of human peripheral blood NK cells at the single cell level by echinacea water soluble extracts: recruitment of lymphocyte-target conjugates and killer cells and activation of programming for lysis. Int Immunopharmacol. 2003;3(6):811-824. doi:1016/S1567-5769(02)00298-9
  98. Gao H, Dai W, Zhao L, Min J, Wang F. The role of zinc and zinc homeostasis in macrophage function. J Immunol Res. 2018;2018:6872621 doi:10.1155/2018/6872621
  99. García-Cortés M, Robles-Díaz M, Ortega-Alonso A, Medina-Caliz I, Andrade RJ. Hepatotoxicity by dietary supplements: a tabular listing and clinical characteristics. Int J Mol Sci. 2016;17(4):537. doi:10.3390/ijms17040537
  100. Gaullier JM, Sleboda J, Øfjord ES, et al. Supplementation with a soluble ?-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom, Lentinus edodes (Berk.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. Int J Med Mushrooms. 2011;13(4):319-326. doi:1615/intjmedmushr.v13.i4.10
  101. Geller A, Shrestha R, Yan J. Yeast-derived ?-glucan in cancer: novel uses of a traditional therapeutic. Int J Mol Sci. 2019;20(15):E3618. doi:3390/ijms20153618
  102. Gleeson M. Effects of exercise on immune function and risk of infection. Mysportscience. Published September 26, 2016. Accessed March 5, 2020. http://www.mysportscience.com/single-post/2016/09/25/Strategies-to-reduce-illness-risk-in-athletes-Part-1-Behavioural-lifestyle-and-medical-strategies
  103. Goldman RD; Canadian Paediatric Society, Drug Therapy and Hazardous Substances Committee. Treating cough and cold: guidance for caregivers of children and youth. Paediatr Child Health. 2011;16(9):564-569. doi:10.1093/pch/16.9.564
  104. Gong Z, Zhao S, Zhou J, et al. Curcumin alleviates DSS-induced colitis via inhibiting NLRP3 inflammsome activation and IL-1? production. Mol Immunol. 2018;104:11-19. doi:10.1016/j.molimm.2018.09.004
  105. Graubaum HJ, Busch R, Stier H, Gruenwald J. A double-blind, randomized, placebo-controlled nutritional study using an insoluble yeast beta-glucan to improve the immune defense system. Food Nutr Sci. 2012;3(6):738-746. doi:4236/fns.2012.36100
  106. Griffin J, Akpan N. How long do cold and flu viruses stay contagious on public surfaces? PBS NewsHour. Published December 17, 2018. Accessed March 5, 2020. https://www.pbs.org/newshour/science/how-long-do-cold-and-flu-viruses-stay-contagious-on-public-surfaces
  107. Groom SN, Johns T, Oldfield PR. The potency of immunomodulatory herbs may be primarily dependent upon macrophage activation. J Med Food. 2007;10(1):73-79. doi:1089/jmf.2006.233
  108. Guo Q, Sun X, Zhang Z, et al. The effect of Astragalus polysaccharide on the Epstein-Barr virus lytic cycle. Acta Virol. 2014;58(1):76-80. doi:4149/av_2014_01_76
  109. Gupta S, Mishra KP, Ganju L. Broad-spectrum antiviral properties of andrographolide. Arch Virol. 2017;162(3):611-623. doi:1007/s00705-016-3166-3
  110. Han R, Wu WQ, Wu XP, Liu CY. Effect of total flavonoids from the seeds of Astragali complanati on natural killer cell function. J Ethnopharmacol. 2015;173:157-165. doi:1016/j.jep.2015.07.017
  111. Harpsøe NG, Andersen LP, Gögenur I, Rosenberg J. Clinical pharmacokinetics of melatonin: a systematic review. Eur J Clin Pharmacol. 2015;71(8):901-909. doi:10.1007/s00228-015-1873-4
  112. Hao Q, Dong BR, Wu T. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2015;(2):CD006895. doi:10.1002/14651858.CD006895.pub3
  113. Hemilä H. Vitamin C and infections. Nutrients. 2017;9(4):E339. doi:10.3390/nu9040339
  114. Herxheimer A, Petrie KJ. Melatonin for the prevention and treatment of jet lag. Cochrane Database Syst Rev. 2002;2:CD001520. doi:10.1002/14651858.CD001520
  115. Hewison M. Vitamin D and immune function: an overview. Proc Nutr Soc. 2012;71(1):50-61. doi:10.1017/S0029665111001650
  116. Hojsak I, Abdovi S, Szajewska H, Milosevi M, Krznari Z, Kolacek S. Lactobacillus GG in the prevention of nosocomial gastrointestinal and respiratory tract infections. Pediatrics. 2010;125(5):e1171-e1177. doi:10.1542/peds.2009-2568
  117. Hu J, Webster D, Cao J, Shao A. The safety of green tea and green tea extract consumption in adults – results of a systematic review. Regul Toxicol Pharmacol. 2018;95:412-433. doi:10.1016/j.yrtph.2018.03.019
  118. Hu S, Chen Y, Wang ZF, et al. The analgesic and antineuroinflammatory effect of baicalein in cancer-induced bone pain. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:973524. doi:1155/2015/973524
  119. Hu XY, Wu RH, Logue M, et al. Andrographis paniculata (Chu?n X?n Lián) for symptomatic relief of acute respiratory tract infections in adults and children: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2017;12(8):e0181780. doi:1371/journal.pone.0181780
  120. Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of vitamin A in the immune system. J Clin Med. 2018;7(9):258. doi:10.3390/jcm7090258
  121. Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003). 2004;44(5):594-603. doi:10.1331/1544-3191.44.5.594.hulisz
  122. Huntley AL, Thompson Coon J, Ernst E. The safety of herbal medicinal products derived from echinacea species: a systematic review. Drug Saf. 2005;28(5):387-400. doi:2165/00002018-200528050-00003
  123.  Isomura T, Suzuki S, Origasa H, et al. Liver-related safety assessment of green tea extracts in humans: a systematic review of randomized controlled trials [published correction appears in Eur J Clin Nutr. 2016;70(11):1221-1229]. Eur J Clin Nutr. 2016;70(11):1340. doi:10.1038/ejcn.2016.78
  124. Ivanovska N, Philipov S. Study on the anti-inflammatory action of Berberis vulgaris root extract, alkaloid fractions and pure alkaloids. Int J Immunopharmacol. 1996;18(10):553-561. doi:1016/s0192-0561(96)00047-1
  125. Jawad M, Schoop R, Suter A, Klein P, Eccles R. Safety and efficacy profile of Echinacea purpurea to prevent common cold episodes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:841315. doi:1155/2012/841315
  126. Jeong HW, Hsu KC, Lee JW, et al. Berberine suppresses proinflammatory responses through AMPK activation in macrophages. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009;296(4):E955-E964. doi:1152/ajpendo.90599.2008
  127. Jesenak M, Urbancikova I, Banovcin P. Respiratory tract infections and the role of biologically active polysaccharides in their management and prevention. Nutrients. 2017;9(7):E779. doi:3390/nu9070779
  128. Ji LL, Wang Z, Dong F, Zhang WB, Wang ZT. Andrograpanin, a compound isolated from anti-inflammatory traditional Chinese medicine Andrographis paniculata, enhances chemokine SDF-1alpha-induced leukocytes chemotaxis. J Cell Biochem. 2005;95(5):970-978. doi:1002/jcb.20464
  129. Jin CY, Wang DL, Fang ZD. [Effect of integrative Chinese and Western medicine in treating chronic urticaria and its impact on interleukin-10 and interleukin-8 in peripheral blood]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2008;28(4):358-360.
  130. Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(6):CD007731. doi:1002/14651858.CD007731.pub2
  131. Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001;18(4):189-193. doi:10.1007/bf02850113
  132. Ju J, Li J, Lin Q, Xu H. Efficacy and safety of berberine for dyslipidaemias: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytomedicine. 2018;50:25-34. doi:1016/j.phymed.2018.09.212
  133. Kang BY, Chung SW, Cho D, Kim TS. Involvement of p38 mitogen-activated protein kinase in the induction of interleukin-12 p40 production in mouse macrophages by berberine, a benzodioxoloquinolizine alkaloid. Biochem Pharmacol. 2002;63(10):1901-1910. doi:1016/s0006-2952(02)00982-6
  134. Khaerunnisa S, Kurniawan H, Awaluddin R, Suhartati S, Soetjipto S. Potential inhibitor of COVID-19 main protease (Mpro) from several medicinal plant compounds by molecular docking study. Published online March 13, 2020. doi:10.20944/preprints202003.0226.v1
  135. Khatiwada S, Subedi A. A mechanical link betweeb selenium and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Curr Nutr Rep. 2021; Jun;10(2):125-136. doi:10.1007/s13668-021-00354-4.
  136. Kim SP, Moon E, Nam SH, Friedman M. Hericium erinaceus mushroom extracts protect infected mice against Salmonella typhimurium-induced liver damage and mortality by stimulation of innate immune cells. J Agric Food Chem. 2012;60(22):5590-5596. doi:1021/jf300897w
  137. Kim TS, Kang BY, Cho D, Kim SH. Induction of interleukin-12 production in mouse macrophages by berberine, a benzodioxoloquinolizine alkaloid, deviates CD4+ T cells from a Th2 to a Th1 response. Immunology. 2003;109(3):407-414. doi:1046/j.1365-2567.2003.01673.x
  138. King JC, Brown KH, Gibson RS, et al. Biomarkers of nutrition for development (BOND)-zinc review. J Nutr. 2015;146(4):858S-885S. doi:10.3945/jn.115.220079
  139. Kinker B, Comstock AT, Sajjan US. Quercetin: a promising treatment for the common cold. J Anc Dis Prev Rem. 2014;2:2:1000111. doi:10.4172/2329-8731.1000111
  140. Kligler B, Ulbricht C, Basch E, et al. Andrographis paniculata for the treatment of upper respiratory infection: a systematic review by the Natural Standard Research Collaboration. Explore (NY). 2006;2(1):25-29. doi:1016/j.explore.2005.08.008
  141. Kulichenko LL, Kireyeva LV, Malyshkina EN, Wikman G. A randomized, controlled study of Kan Jang versus amantadine in the treatment of influenza in Volgograd. J Herb Pharmacother. 2003;3(1):77-93.
  142. Kumar RA, Sridevi K, Kumar NV, Nanduri S, Rajagopal S. Anticancer and immunostimulatory compounds from Andrographis paniculataJ Ethnopharmacol. 2004;92(2-3):291-295. doi:1016/j.jep.2004.03.004
  143. Kunnumakkara AB, Bordoloi D, Padmavathi G, et al. Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases. Br J Pharmacol. 2017;174(11):1325-1348. doi:10.1111/bph.13621
  144. Kodama N, Komuta K, Nanba H. Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-fraction on the activation of NK cells in cancer patients. J Med Food. 2003;6(4):371-377. doi:1089/109662003772519949
  145. Kowalski TE, Falestiny M, Furth E, Malet PF. Vitamin A hepatotoxicity: a cautionary note regarding 25,000 IU supplements. Am J Med. 1994;97(6):523-528. doi:10.1016/0002-9343(94)90347-6
  146. Lau JT, Leung PC, Wong EL, et al. The use of an herbal formula by hospital care workers during the severe acute respiratory syndrome epidemic in Hong Kong to prevent severe acute respiratory syndrome transmission, relieve influenza-related symptoms, and improve quality of life: a prospective cohort study. J Alternat Complement Med. 2005;11(1):49-55. doi:1089/acm.2005.11.49
  147. Lee BH, Chathuranga K, Uddin MB, et al. Coptidis rhizoma extract inhibits replication of respiratory syncytial virus in vitro and in vivo by inducing antiviral state. J Microbiol. 2017;55(6):488-498. doi:1007/s12275-017-7088-x
  148. Lee CH, Chen JC, Hsiang CY, Wu SL, Wu HC, Ho TY. Berberine suppresses inflammatory agents-induced interleukin-1? and tumor necrosis factor-? productions via the inhibition of I?B degradation in human lung cells. Pharmacol Res. 2007;56(3):193-201. doi:1016/j.phrs.2007.06.003
  149.  Lee HE, Yang G, Park YB, et al. Epigallocatechin-3-gallate prevents acute gout by suppressing NLRP3 inflammasome activation and mitochondrial DNA synthesis. Molecules. 2019;24(11):2138. doi:10.3390/molecules24112138
  150. Lee MT, Kattan M, Fennoy I, et al. Randomized phase 2 trial of monthly vitamin D to prevent respiratory complications in children with sickle cell disease. Blood Adv. 2018;2(9):969-978. doi:10.1182/bloodadvances.2017013979
  151. Leentjens J, Quintin J, Gerretsen J, Kox M, Pickkers P, Netea MG. The effects of orally administered beta-glucan on innate immune responses in humans, a randomized open-label intervention pilot-study. PLoS One. 2014;9(9):e108794. doi:1371/journal.pone.0108794
  152. Leite Pacheco R, de Oliveira Cruz Latorraca C, Adriano Leal Freitas da Costa A, Luiza Cabrera Martimbianco A, Vianna Pachito D, Riera R. Melatonin for preventing primary headache: a systematic review. Int J Clin Pract. 2018;72(7):e13203. doi:10.1111/ijcp.13203
  153. Li C, Lin G, Zuo Z. Pharmacological effects and pharmacokinetics properties of Radix Scutellariae and its bioactive flavones. Biopharm Drug Dispos. 2011;32(8):427-445. doi:1002/bdd.771
  154. Li G, Zhao M, Qiu F, Sun Y, Zhao L. Pharmacokinetic interactions and tolerability of berberine chloride with simvastatin and fenofibrate: an open-label, randomized, parallel study in healthy Chinese subjects. Drug Des Devel Ther. 2018;13:129-139. doi:2147/DDDT.S185487
  155. Li K, Chen Y, Jiang R, et al. Protective effects of astragaloside IV against ovalbumin-induced allergic rhinitis are mediated by T-box protein expressed in T cells/GATA-3 and forkhead box protein 3/retinoic acid-related orphan nuclear receptor ?t. Mol Med Rep. 2017;16(2):1207-1215. doi:3892/mmr.2017.6685
  156. Li M, Shi A, Pang H, et al. Safety, tolerability, and pharmacokinetics of a single ascending dose of baicalein chewable tablets in healthy subjects. J Ethnopharmacol. 2014;156:210-215. doi:1016/j.jep.2014.08.031
  157. Lin H, Zhou J, Lin K, et al. Efficacy of Scutellaria baicalensis for the treatment of hand, foot, and mouth disease associated with encephalitis in patients infected with EV71: a multicenter, retrospective analysis. Biomed Res Int. 2016;2016:5697571. doi:1155/2016/5697571
  158. Lin SC, Ho CT, Chuo WH, Li S, Wang TT, Lin CC. Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol. BMC Infect Dis. 2017;17(1):144. doi:10.1186/s12879-017-2253-8
  159. Lin Y, Shi R, Wang X, Shen HM. Luteolin, a flavonoid with potential for cancer prevention and therapy. Curr Cancer Drug Targets. 2008;8(7):634?646. doi:2174/156800908786241050
  160. Linde K, Barrett B, Wölkart K, Bauer R, Melchart D. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2006;(1):CD000530. doi:1002/14651858.CD000530.pub2
  161. Linnebur SA, Rapacchietta OC, Vejar M. Hepatotoxicity associated with Chinese skullcap contained in Move Free Advanced dietary supplement: two case reports and review of the literature. Pharmacotherapy. 2010;30(7):750, 258e-262e. doi:1592/phco.30.7.750
  162. Licorice. Michigan Medicine. Published October 22, 2014. Accessed March 5, 2020. https://www.uofmhealth.org/health-library/d04424a1 – d04424a1-Header
  163. Liu J, Wei Y, Luo Q, et al. Baicalin attenuates inflammation in mice with OVA-induced asthma by inhibiting NF-?B and suppressing CCR7/CCL19/CCL21. Int J Mol Med. 2016;38(5):1541-1548. doi:3892/ijmm.2016.2743
  164. Liu RM, Gaston Pravia KA. Oxidative stress and glutathione in TGF-beta-mediated fibrogenesis. Free Radic Biol Med. 2010;48(1):1-15. doi:10.1016/j.freeradbiomed.2009.09.026
  165. Liu T, Dai W, Li C, et al. Baicalin alleviates silica-induced lung inflammation and fibrosis by inhibiting the Th17 response in C57BL/6 mice. J Nat Prod. 2015;78(12):3049-3057. doi:1021/acs.jnatprod.5b00868
  166. Liu W, Liu P, Tao S, et al. Berberine inhibits aldose reductase and oxidative stress in rat mesangial cells cultured under high glucose. Arch Biochem Biophys. 2008;475(2):128-134. doi:1016/j.abb.2008.04.022
  167. Liu Y, Jing YY, Zeng CY, et al. Scutellarin suppresses NLRP3 inflammasome activation in macrophages and protects mice against bacterial sepsis. Front Pharmacol. 2018;8:975. doi:3389/fphar.2017.00975
  168. Lu L, Lu Q, Chen W, Li J, Li C, Zheng Z. Vitamin D3 protects against diabetic retinopathy by inhibiting high-glucose-induced activation of the ROS/TXNIP/NLRP3 inflammasome pathway. J Diabetes Res. 2018;2018:8193523. doi:10.1155/2018/8193523
  169. Lu ZM, Qian XH, Chen ZW, Zhang CH, Guo LS, Chen J. [Prospective clinical study of Radix Astragali and its compound prescription for treatment of beta-thalassemia in children]. Zhongguo Dang Dai Er Ke Za Zhi. 2012;14(5):344-349.
  170. Luo H, Tang QL, Shang YX, et al. Can Chinese medicine be used for prevention of corona virus disease 2019 (COVID-19)? A review of historical classics, research evidence and current prevention programs. Chin J Integr Med. 2020;26(4):243-250. doi:1007/s11655-020-3192-6
  171. Ma Q, Yu Q, Xing X, Liu S, Shi C, Luo J. San Wu Huangqin decoction, a Chinese herbal formula, inhibits influenza a/PR/8/34 (H1N1) virus infection in vitro and in vivo. Viruses. 2018;10(3):E117. doi:3390/v10030117
  172. Ma QH, Ren MY, Luo JB. San Wu Huangqin decoction regulates inflammation and immune dysfunction induced by influenza virus by regulating the NF-?B signaling pathway in H1N1-infected mice. J Ethnopharmacol. Published online March 26, 2020. doi:1016/j.jep.2020.112800
  173. Maares M, Haase H. Zinc and immunity: an essential interrelation. Arch Biochem Biophys. 2016;611:58-65. doi:10.1016/j.abb.2016.03.022
  174. Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Beverage containing dispersible yeast ?-glucan decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise: a randomized controlled trial. J Diet Suppl. 2020;17(2):200-210. doi:1080/19390211.2018.1495676
  175. Malihi Z, Lawes CMM, Wu Z, et al. Monthly high-dose vitamin D supplementation does not increase kidney stone risk or serum calcium: results from a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019;109(6):1578-1587. doi:10.1093/ajcn/nqy378
  176. Manns MP, Wedemeyer H, Singer A, et al. Glycyrrhizin in patients who failed previous interferon alpha-based therapies: biochemical and histological effects after 52 weeks. J Viral Hepat. 2012;19(8):537?546. doi:1111/j.1365-2893.2011.01579.x
  177. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi:10.1136/bmj.i6583
  178. Masters A, Pandi-Perumal SR, Seixast A, Girardin J-L, McFarlane SI. Melatonin, the hormone of darkness: from sleep promotion to Ebola treatment. Brain Disord Ther. 2014; 4(1):1000151. doi:10.4172%2F2168-975X.1000151
  179. Matsumoto K, Yamada H, Takuma N, Niino H, Sagesaka YM. Effects of green tea catechins and theanine on preventing influenza infection among healthcare workers: a randomized controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2011;11:15. doi:10.1186/1472-6882-11-15
  180. Mawson AR. Role of fat-soluble vitamins A and D in the pathogenesis of influenza: a new perspective. Int Sch Res Notices. 2013;2013:246737. doi:10.5402/2013/246737
  181. McCarty MF, DiNicolantonio JJ. Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Prog Cardiovasc Dis. 2020;63(3):383-385. doi:10.1016/j.pcad.2020.02.007
  182. McCulloch M, Broffman M, Gao J, Colford JM Jr. Chinese herbal medicine and interferon in the treatment of chronic hepatitis B: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Am J Public Health. 2002;92(10):1619-1628. doi:2105/ajph.92.10.1619
  183. McDermott MM, Leeuwenburgh C, Guralnik JM, et al. Effect of resveratrol on walking performance in older people with peripheral artery disease: the RESTORE randomized clinical trial. JAMA Cardiol. 2017;2(8):902-907. doi:10.1001/jamacardio.2017.0538
  184. McFarlin BK, Carpenter KC, Davidson T, McFarlin MA. Baker’s yeast beta glucan supplementation increases salivary IgA and decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise. J Diet Suppl. 2013;10(3):171-183. doi:3109/19390211.2013.820248
  185. McGlashan EM, Nandam LS, Vidafar P, Mansfield DR, Rajaratnam SMW, Cain SW. The SSRI citalopram increases the sensitivity of the human circadian system to light in an acute dose. Psychopharmacology (Berl). 2018;235(11):3201-3209. doi:10.1007/s00213-018-5019-0
  186. Melchart D, Walther E, Linde K, Brandmaier R, Lersch C. Echinacea root extracts for the prevention of upper respiratory tract infections: a double-blind, placebo-controlled randomized trial. Arch Fam Med. 1998;7(6):541-545. doi:1001/archfami.7.6.541
  187. Melchior J, Spasov AA, Ostrovskij OV, Bulanov AE, Wikman G. Double-blind, placebo-controlled pilot and phase III study of activity of standardized Andrographis paniculata Herba Nees extract fixed combination (Kan Jang) in the treatment of uncomplicated upper-respiratory tract infection. Phytomedicine. 2000;7(5):341-350. doi:1016/S0944-7113(00)80053-7
  188. Mendes da Silva D, Gross LA, Neto EPG, Lessey BA, Savaris RF. The use of resveratrol as an adjuvant treatment of pain in endometriosis: a randomized clinical trial. J Endocr Soc. 2017;1(4):359-369. doi:10.1210/js.2017-00053
  189. Menegazzi M, Campagnari R, Bertoldi M, Crupi R, Di Paola R, Cuzzocrea S. Protective effect of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) in diseases with uncontrolled immune activation: could such a scenario be helpful to counteract COVID-19?. Int J Mol Sci. 2020;21(14):5171. doi:10.3390/ijms21145171
  190. Meng S, Wang LS, Huang ZQ, et al. Berberine ameliorates inflammation in patients with acute coronary syndrome following percutaneous coronary intervention. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012;39(5):406-411. doi:1111/j.1440-1681.2012.05670.x
  191. Mereles D, Hunstein W. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) for clinical trials: more pitfalls than promises? Int J Mol Sci. 2011;12(9):5592-5603. doi:10.3390/ijms12095592
  192. Mesri Alamdari N, Mahdavi R, Roshanravan N, Lotfi Yaghin N, Ostadrahimi AR, Faramarzi E. A double-blind, placebo-controlled trial related to the effects of melatonin on oxidative stress and inflammatory parameters of obese women. Horm Metab Res. 2015;47(7):504-508. doi:10.1055/s-0034-1384587
  193. Meydani SN, Barnett JB, Dallal GE, et al. Serum zinc and pneumonia in nursing home elderly. Am J Clin Nutr. 2007;86(4):1167-1173. doi:10.1093/ajcn/86.4.1167
  194. Michaelis M, Geiler J, Naczk P, et al. Glycyrrhizin exerts antioxidative effects in H5N1 influenza A virus-infected cells and inhibits virus replication and pro-inflammatory gene expression. PLoS One. 2011;6(5):e19705. doi:1371/journal.pone.0019705
  195. Mokhtari V, Afsharian P, Shahhoseini M, Kalantar SM, Moini A. A review on various uses of N-acetyl cysteine. Cell J. 2017;19(1):11-17. doi:10.22074/cellj.2016.4872
  196. Mosikanon K, Arthan D, Kettawan A, Tungtrongchitr R, Prangthip P. Yeast ß-glucan modulates inflammation and waist circumference in overweight and obese subjects. J Diet Suppl. 2017;14(2):173-185. doi:1080/19390211.2016.1207005
  197. Mullins RJ, Heddle R. Adverse reactions associated with echinacea: the Australian experience. Ann Allergy Asthma Immunol. 2002;88(1):42-51. doi:1016/S1081-1206(10)63591-0
  198. Mussard E, Cesaro A, Lespessailles E, Legrain B, Berteina-Raboin S, Toumi H. Andrographolide, a natural antioxidant: an update. Antioxidants (Basel). 2019;8(12):E571. doi:3390/antiox8120571
  199. Nantz MP, Rowe CA, Muller CE, Creasy RA, Stanilka JM, Percival SS. Supplementation with aged garlic extract improves both NK and ??-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clin Nutr. 2012;31(3):337-344. doi:10.1016/j.clnu.2011.11.019
  200. Narimanian M, Badalyan M, Panosyan V, et al. Randomized trial of a fixed combination (KanJang) of herbal extracts containing Adhatoda vasicaEchinacea purpurea and Eleutherococcus senticosus in patients with upper respiratory tract infections. Phytomedicine. 2005;12(8):539-547. doi:1016/j.phymed.2004.10.001
  201. Naser B, Lund B, Henneicke-von Zepelin HH, Köhler G, Lehmacher W, Scaglione F. A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical dose-response trial of an extract of baptisia, echinacea and thuja for the treatment of patients with common cold. Phytomedicine. 2005;12(10):715-722. doi:1016/j.phymed.2005.03.002
  202. Nerstedt A, Johansson A, Andersson CX, Cansby E, Smith U, Mahlapuu M. AMP-activated protein kinase inhibits IL-6-stimulated inflammatory response in human liver cells by suppressing phosphorylation of signal transducer and activator of transcription 3 (STAT3). Diabetologia. 2010;53(11):2406-2416. doi:1007/s00125-010-1856-z
  203. Ng QX, Koh SSH, Chan HW, Ho CYX. Clinical use of curcumin in depression: a meta-analysis. J Am Med Dir Assoc. 2017;18(6):503-508. doi:10.1016/j.jamda.2016.12.071
  204. Ng QX, Soh AYS, Loke W, Venkatanarayanan N, Lim DY, Yeo WS. A meta-analysis of the clinical use of curcumin for irritable bowel syndrome (IBS). J Clin Med. 2018;7(10):298. doi:10.3390/jcm7100298
  205. Nieman DC, Henson DA, Gross SJ, et al. Quercetin reduces illness but not immune perturbations after intensive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2007;39(9):1561-1569. doi:10.1249/mss.0b013e318076b566
  206. Nieman DC, Henson DA, McMahon MA, et al. Beta-glucan, immune function, and upperFya respiratory tract infections in athletes. Med Sci Sports Exerc. 2008;40(8):1463-1471. doi:1249/MSS.0b013e31817057c2
  207. Nogusa S, Gerbino J, Ritz BW. Low-dose supplementation with active hexose correlated compound improves the immune response to acute influenza infection in C57BL/6 mice. Nutr Res. 2009;29(2):139-143. doi:1016/j.nutres.2009.01.005
  208. Oketch-Rabah HA, Roe AL, Rider CV, et al. United States Pharmacopeia (USP) comprehensive review of the hepatotoxicity of green tea extracts. Toxicol Rep. 2020;7:386-402. doi:10.1016/j.toxrep.2020.02.008
  209. Oliveira JM, Allert R, East CE. Vitamin A supplementation for postpartum women. Cochrane Database Syst Rev. 2016;3:CD005944. doi:10.1002/14651858.CD005944.pub3
  210. Olson EJ. Lack of sleep: can it make you sick? Mayo Clinic. Published November 28, 2018. Accessed March 5, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757
  211. Omar HR, Komarova I, El-Ghonemi M, et al. Licorice abuse: time to send a warning message. Ther Adv Endocrinol Metab. 2012;3(4):125-138. doi:1177/2042018812454322
  212. Orlent H, Hansen BE, Willems M, et al. Biochemical and histological effects of 26 weeks of glycyrrhizin treatment in chronic hepatitis C: a randomized phase II trial. J Hepatol. 2006;45(4):539-546. doi:1016/j.jhep.2006.05.015
  213. Orzechowska B, Chaber R, Wi?niewska A, et al. Baicalin from the extract of Scutellaria baicalensis affects the innate immunity and apoptosis in leukocytes of children with acute lymphocytic leukemia. Int Immunopharmacol. 2014;23(2):558-567. doi:1016/j.intimp.2014.10.005
  214. Papafragkakis C, Ona MA, Reddy M, Anand S. Acute hepatitis after ingestion of a preparation of Chinese skullcap and black catechu for joint pain. Case Reports Hepatol. 2016;2016:4356749. doi:1155/2016/4356749
  215. Patel KR, Scott E, Brown VA, Gescher AJ, Steward WP, Brown K. Clinical trials of resveratrol. Ann N Y Acad Sci. 2011;1215:161-169. doi:10.1111/j.1749-6632.2010.05853.x
  216. Peng M, Watanabe S, Chan KWK, et al. Luteolin restricts dengue virus replication through inhibition of the proprotein convertase furinAntiviral Res. 2017;143:176-185. doi:1016/j.antiviral.2017.03.026
  217. Peng T, Yang Y, Riesemann H, Kandolf R. The inhibitory effect of Astragalus membranaceus on coxsackie B-3 virus RNA replication. Chin Med Sci J. 1995;10(3):146-150.
  218. Peng TQ, Yang YZ, Kandolf R. [Effect and mechanism of Astragalus membranaceus on coxsackie B3 virus RNA in mice]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1994;14(11):664-666.
  219. Percival SS. Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr. 2016;146(2):433S-436S. doi:10.3945/jn.115.210427
  220. Perri D, Dugoua JJ, Mills E, Koren G. Safety and efficacy of echinacea (Echinacea angustafoliapurpurea and E. pallida) during pregnancy and lactation. Can J Clin Pharmacol. 2006;13(3):e262-e267.
  221. Perry KA, Coulliette AD, Rose LJ, Shams AM, Edwards JR, Noble-Wang JA. Persistence of influenza A (H1N1) virus on stainless steel surfaces. Appl Environ Microbiol. 2016;82(11):3239-3245. doi:10.1128/AEM.04046-15
  222. Phytonutrients. NutritionFacts. Accessed March 5, 2020. https://nutritionfacts.org/topics/phytonutrients/
  223. Healthy habits to help prevent flu. Centers for Disease Control and Prevention. Reviewed November 7, 2019. Accessed March 5, 2020. https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm
  224. Poolsup N, Suthisisang C, Prathanturarug S, et al. Andrographis paniculata in the symptomatic treatment of uncomplicated upper respiratory tract infection: systematic review of randomized controlled trials. J Clin Pharm Ther. 2004;29(1):37-45. doi:1046/j.1365-2710.2003.00534.x
  225. Porter RS, Bode RF. A review of the antiviral properties of black elder (Sambucus nigra L.) products. Phytother Res. 2017;31(4):533-554. doi:10.1002/ptr.5782
  226. Prasad AS. Zinc is an antioxidant and anti-inflammatory agent: its role in human health. Front Nutr. 2014;1:14. doi:10.3389/fnut.2014.00014
  227. Puri A, Saxena R, Saxena RP, Saxena KC, Srivastava V, Tandon JS. Immunostimulant agents from Andrographis paniculataJ Nat Prod. 1993;56(7):995-999. doi:1021/np50097a002
  228. Qiu X, Kroeker A, He S, et al. Prophylactic efficacy of quercetin 3-?-O-D-glucoside against Ebola virus infection. Antimicrob Agents Chemother. 2016;60(9):5182-5188. doi:10.1128/AAC.00307-16
  229. Qiu YY, Zhu JX, Bian T, et al. Protective effects of astragaloside IV against ovalbumin-induced lung inflammation are regulated/mediated by T-bet/GATA-3. Pharmacology. 2014;94(1-2):51-59. doi:1159/000362843
  230. Rajagopal S, Kumar RA, Deevi DS, Satyanarayana C, Rajagopalan R. Andrographolide, a potential cancer therapeutic agent isolated from Andrographis paniculataJ Exp Ther Oncol. 2003;3(3):147-158. doi:1046/j.1359-4117.2003.01090.x
  231. Rao Z, Chen X, Wu J, et al. Vitamin D receptor inhibits NLRP3 activation by impeding its BRCC3-mediated deubiquitination. Front Immunol. 2019;10:2783. doi:10.3389/fimmu.2019.02783
  232. Rauš K, Pleschka S, Klein P, Schoop R, Fisher P. Effect of an echinacea-based hot drink versus oseltamivir in influenza treatment: a randomized, double-blind, double-dummy, multicenter, noninferiority clinical trial. Curr Ther Res Clin Exp. 2015;77:66-72. doi:1016/j.curtheres.2015.04.001
  233. Rerksuppaphol S, Rerksuppaphol L. A randomized controlled trial of zinc supplementation in the treatment of acute respiratory tract infection in Thai children. Pediatr Rep. 2019;11(2):7954. doi:10.4081/pr.2019.7954
  234. Ricca C, Aillon A, Viano M, Bergandi L, Aldieri E, Silvagno F. Vitamin D inhibits the epithelial-mesenchymal transition by a negative feedback regulation of TGF-? activity. J Steroid Biochem Mol Biol. 2019;187:97-105. doi:10.1016/j.jsbmb.2018.11.006
  235. Rininger JA, Kickner S, Chigurupati P, McLean A, Franck Z. Immunopharmacological activity of echinacea preparations following simulated digestion on murine macrophages and human peripheral blood mononuclear cells. J Leukoc Biol. 2000;68(4):503-510.
  236. Ritz BW, Nogusa S, Ackerman EA, Gardner EM. Supplementation with active hexose correlated compound increases the innate immune response of young mice to primary influenza infection. J Nutr. 2006;136(11):2868-2873. doi:1093/jn/136.11.2868
  237. Rodríguez A, Hamer DH, Rivera J, et al. Effects of moderate doses of vitamin A as an adjunct to the treatment of pneumonia in underweight and normal-weight children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2005;82(5):1090-1096. doi:10.1093/ajcn/82.5.1090
  238. Rondanelli M, Miccono A, Lamburghini S, et al. Self-care for common colds: the pivotal role of vitamin D, vitamin C, zinc, and echinacea in three main immune interactive clusters (physical barriers, innate and adaptive immunity) involved during an episode of common colds—practical advice on dosages and on the time to take these nutrients/botanicals in order to prevent or treat common colds. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:5813095. doi:10.1155/2018/5813095
  239. Rothman KJ, Moore LL, Singer MR, Nguyen US, Mannino S, Milunsky A. Teratogenicity of high vitamin A intake. N Engl J Med. 1995;333(21):1369-1373. doi:10.1056/NEJM199511233332101
  240. Russo S, Mastropasqua M, Mosetti MA, Persegani C, Paggi A. Low doses of liquorice can induce hypertension encephalopathy. Am J Nephrol. 2000;20(2):145-148. doi:1159/000013572
  241. Ryu EK, Kim TH, Jang EJ, et al. Wogonin, a plant flavone from Scutellariae radix, attenuated ovalbumin-induced airway inflammation in mouse model of asthma via the suppression of IL-4/STAT6 signaling. J Clin Biochem Nutr. 2015;57(2):105-112. doi:3164/jcbn.15-45
  242. 6 at-home remedies to ease your sore throat. Penn Medicine. Published January 8, 2018. Accessed March 5, 2020. https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2018/february/sore-throat
  243. Saha P, Bhattacharjee S, Sarkar A, Manna A, Majumder S, Chatterjee M. Berberine chloride mediates its anti-leishmanial activity via differential regulation of the mitogen activated protein kinase pathway in macrophages. PLoS One. 2011;6(4):e18467. doi:1371/journal.pone.0018467
  244. Salehi B, Mishra AP, Nigam M, et al. Resveratrol: a double-edged sword in health benefits. Biomedicines. 2018;6(3):91. doi:10.3390/biomedicines6030091
  245. Sánchez-López AL, Ortiz GG, Pacheco-Moises FP, et al. Efficacy of melatonin on serum pro-inflammatory cytokines and oxidative stress markers in relapsing remitting multiple sclerosis. Arch Med Res. 2018;49(6):391-398. doi:10.1016/j.arcmed.2018.12.004
  246. Sanders KM, Stuart AL, Williamson EJ, et al. Annual high-dose oral vitamin D and falls and fractures in older women: a randomized controlled trial. JAMA. 2010;303(18):1815-1822. doi:10.1001/jama.2010.594
  247. Sarma DN, Barrett ML, Chavez ML, et al. Safety of green tea extracts: a systematic review by the US Pharmacopeia. Drug Saf. 2008;31(6):469-484. doi:10.2165/00002018-200831060-00003
  248. Saxena RC, Singh R, Kumar P, et al. A randomized double blind placebo controlled clinical evaluation of extract of Andrographis paniculata (KalmCold™) in patients with uncomplicated upper respiratory tract infection. Phytomedicine. 2010;17(3-4):178-185. doi:1016/j.phymed.2009.12.001
  249. Schleimer RP. Potential regulation of inflammation in the lung by local metabolism of hydrocortisone. Am J Respir Cell Mol Biol. 1991;4(2):166-173. doi:1165/ajrcmb/4.2.166
  250. Schloss J, Lauche R, Harnett J, et al. Efficacy and safety of vitamin C in the management of acute respiratory infection and disease: a rapid review. Adv Integr Med. 2020;7(4):187-191. doi:10.1016/j.aimed.2020.07.008
  251. Schoop R, Klein P, Suter A, Johnston SL. Echinacea in the prevention of induced rhinovirus colds: a meta-analysis. Clin Ther. 2006;28(2):174-183. doi:1016/j.clinthera.2006.02.001
  252. Schrumpf JA, Ninaber DK, van der Does AM, Hiemstra PS. TGF-?1 impairs vitamin D-induced and constitutive airway epithelial host defense mechanisms. J Innate Immun. 2020;12(1):74-89. doi:10.1159/000497415
  253. Schwartz JB. Effects of vitamin D supplementation in atorvastatin-treated patients: a new drug interaction with an unexpected consequence. Clin Pharmacol Ther. 2009;85(2):198-203. doi:10.1038/clpt.2008.165
  254. Scragg R. The vitamin D assessment (ViDA) study – design and main findings. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020;198:105562. doi:10.1016/j.jsbmb.2019.105562
  255. Seelinger G, Merfort I, Schempp CM. Anti-oxidant, anti-inflammatory and anti-allergic activities of luteolin. Planta Med. 2008;74(14):1667-1677. doi:1055/s-0028-1088314
  256. Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007;7(7):473-480. doi:1016/S1473-3099(07)70160-3
  257. Shaito A, Posadino AM, Younes N, et al. Potential adverse effects of resveratrol: a literature review. Int J Mol Sci. 2020;21(6):2084. doi:10.3390/ijms21062084
  258. Shang L, Qu Z, Sun L, et al. Astragaloside IV inhibits adenovirus replication and apoptosis in A549 cells in vitro. J Pharm Pharmacol. 2011;63(5):688-694. doi:1111/j.2042-7158.2011.01258.x
  259. Shankar AH, Prasad AS. Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. Am J Clin Nutr. 1998;68(2 Suppl):447S-463S. doi:10.1093/ajcn/68.2.447S
  260. Sharafkhah M, Abdolrazaghnejad A, Zarinfar N, Mohammadbeigi A, Massoudifar A, Abaszadeh S. Safety and efficacy of N-acetyl-cysteine for prophylaxis of ventilator-associated pneumonia: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Med Gas Res. 2018;8(1):19-23. doi:10.4103/2045-9912.229599
  261. Shen YC, Chen CF, Chiou WF. Andrographolide prevents oxygen radical production by human neutrophils: possible mechanism(s) involved in its anti-inflammatory effect. Br J Pharmacol. 2002;135(2):399-406. doi:1038/sj.bjp.0704493
  262. Shi H, Ren K, Lv B, et al. Baicalin from Scutellaria baicalensis blocks respiratory syncytial virus (RSV) infection and reduces inflammatory cell infiltration and lung injury in mice. Sci Rep. 2016;6:35851. doi:1038/srep35851
  263. Shin HB, Choi MS, Yi CM, Lee J, Kim NJ, Inn KS. Inhibition of respiratory syncytial virus replication and virus-induced p38 kinase activity by berberine. Int Immunopharmacol. 2015;27(1):65-68. doi:1016/j.intimp.2015.04.045
  264. Shoskes DA, Zeitlin SI, Shahed A, Rajfer J. Quercetin in men with category III chronic prostatitis: a preliminary prospective, double-blind, placebo-controlled trial. Urology. 1999;54(6):960-963. doi:10.1016/s0090-4295(99)00358-1
  265. Sluyter JD, Camargo CA, Waayer D, et al. Effect of monthly, high-dose, long-term vitamin D on lung function: a randomized controlled trial. Nutrients. 2017;9(12):E1353. doi:10.3390/nu9121353
  266. Smith M, Smith JC. Repurposing therapeutics for COVID-19: supercomputer-based docking to the SARS-CoV-2 viral spike protein and viral spike protein-human ACE2 interface. ChemRxiv (Preprint). Published online February 26, 2020. doi:26434/chemrxiv.11871402.v3
  267. Somerville VS, Braakhuis AJ, Hopkins WG. Effect of flavonoids on upper respiratory tract infections and immune function: a systematic review and meta-analysis. Adv Nutr. 2016;7(3):488-497. doi:10.3945/an.115.010538
  268. Spelman K, Burns J, Nichols D, Winters N, Ottersberg S, Tenborg M. Modulation of cytokine expression by traditional medicines: a review of herbal immunomodulators. Altern Med Rev. 2006;11(2):128-150.
  269. Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA, Wunderlich F, Sies H. Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr. 2015;6(1):73-82. doi:10.3945/an.114.007575
  270. Steinmüller C, Roesler J, Gröttrup E, Franke G, Wagner H, Lohmann-Matthes ML. Polysaccharides isolated from plant cell cultures of Echinacea purpurea enhance the resistance of immunosuppressed mice against systemic infections with Candida albicans and Listeria monocytogenesInt J Immunopharmacol. 1993;15(5):605-614. doi:1016/0192-0561(93)90078-d
  271. Suebsasana S, Pongnaratorn P, Sattayasai J, Arkaravichien T, Tiamkao S, Aromdee C. Analgesic, antipyretic, anti-inflammatory and toxic effects of andrographolide derivatives in experimental animals. Arch Pharm Res. 2009;32(9):1191-1200. doi:1007/s12272-009-1902-x
  272. Sun LZ, Currier NL, Miller SC. The American coneflower: a prophylactic role involving nonspecific immunity. J Altern Complement Med. 1999;5(5):437-446. doi:1089/acm.1999.5.437
  273. Sun Y, Liu W, Zhang H, et al. Curcumin prevents osteoarthritis by inhibiting the activation of inflammasome NLRP3. J Interferon Cytokine Res. 2017;37(10):449-455. doi:10.1089/jir.2017.0069
  274. Sun Y, Yang J. [Experimental study of the effect of Astragalus membranaceus against herpes simplex virus type 1]. Di Yi Jun Yi Da Xue Xue Bao. 2004;24(1):57-58.
  275. Sun ZG, Zhao TT, Lu N, Yang YA, Zhu HL. Research progress of glycyrrhizic acid on antiviral activity. Mini Rev Med Chem. 2019;19(10):826-832. doi:2174/1389557519666190119111125
  276. Suwankesawong W, Saokaew S, Permsuwan U, Chaiyakunapruk N. Characterization of hypersensitivity reactions reported among Andrographis paniculata users in Thailand using Health Product Vigilance Center (HPVC) database. BMC Complement Altern Med. 2014;14:515. doi:1186/1472-6882-14-515
  277. Talbott S, Talbott J. Beta 1,3/1,6 glucan decreases upper respiratory tract infection symptoms and improves psychological well-being in moderate to highly-stressed subjects. Agro Food Ind Hi Tech. 2010;21:21-24.
  278. Talbott SM, Talbott JA. Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. J Am Coll Nutr. 2012;31(4):295-300. doi:1080/07315724.2012.10720441
  279. Therapeutic Research Center. Natural Medicines Database: Quercetin. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=434#adverseEvents. Accessed September 21, 2020.
  280. Therapeutic Research Center. Natural Medicines Database: Vitamin C. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=434#adverseEvents. Accessed September 21, 2020.
  281. Tian H, Lu J, He H, et al. The effect of Astragalus as an adjuvant treatment in type 2 diabetes mellitus: a (preliminary) meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2016;191:206-215. doi:1016/j.jep.2016.05.062
  282. Tian Z, Liu Y, Yang B, et al. Astagalus polysaccharide attenuates murine colitis through inhibiton of the NLRP3 inflammasome. Planta Med. 2017;83(1-02):70-77. doi:1055/s-0042-108589
  283. Tiralongo E, Wee SS, Lea RA. Elderberry supplementation reduces cold duration and symptoms in air-travellers: a randomized, double-blind placebo-controlled clinical trial. Nutrients. 2016;8(4):182. doi:10.3390/nu8040182
  284. Ton AT, Gentile F, Hsing M, Ban F, Cherkasov A. Rapid identification of potential inhibitors of SARS-CoV-2 main protease by deep docking of 1.3?billion compounds. Mol Inform. Published online March 11, 2020. doi:1002/minf.202000028
  285. Tong T, Hu H, Zhou J, et al. Glycyrrhizic-acid-based carbon dots with high antiviral activity by multisite inhibition mechanisms. Small. 2020;16(13):e1906206. doi:1002/smll.201906206
  286. Tulk SE, Liao KC, Muruve DA, Li Y, Beck PL, MacDonald JA. Vitamin D3 metabolites enhance the NLRP3-dependent secretion of IL-1? from human THP-1 monocytic cells. J Cell Biochem. 2015;116(5):711-720. doi:10.1002/jcb.24985
  287. Turin A, Bax JJ, Doukas D, et al. Interactions among vitamin D, atrial fibrillation, and the renin-angiotensin-aldosterone system. Am J Cardiol. 2018;122(5):780-784. doi:10.1016/j.amjcard.2018.05.013
  288. Turner RS, Thomas RG, Craft S, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of resveratrol for Alzheimer disease. Neurology. 2015;85(16):1383-1391. doi:10.1212/WNL.0000000000002035
  289. Tzilas V, Bouros E, Barbayianni I, et al. Vitamin D prevents experimental lung fibrosis and predicts survival in patients with idiopathic pulmonary fibrosis. Pulm Pharmacol Ther. 2019;55:17-24. doi:10.1016/j.pupt.2019.01.003
  290. Higdon J, Drake VJ, Delage B, Ross CA, Tan L. Vitamin A. Linus Pauling Institute. Reviewed March 2015. Accessed March 5, 2020. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
  291. Higdon J, Drake VJ, Angelo G, Delage B, Carr AC, Michels AJ. Vitamin C. Linus Pauling Institute. Reviewed December 2018. Accessed March 5, 2020. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C
  292. Varghese FS, Kaukinen P, Gläsker S, et al. Discovery of berberine, abamectin and ivermectin as antivirals against chikungunya and other alphaviruses. Antiviral Res. 2016;126:117-124. doi:1016/j.antiviral.2015.12.012
  293. Varghese FS, Thaa B, Amrun SN, et al. The antiviral alkaloid berberine reduces chikungunya virus-induced mitogen-activated protein kinase signaling. J Virol. 2016;90(21):9743-9757. doi:1128/JVI.01382-16
  294. te Velthuis AJW, van den Worm SHE, Sims AC, Baric RS, Snijder EJ, van Hemert MJ. Zn(2+) inhibits coronavirus and arterivirus RNA polymerase activity in vitro and zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture. PLoS Pathog. 2010;6(11):e1001176. doi:10.1371/journal.ppat.1001176
  295. Verway M, Bouttier M, Wang TT, et al. Vitamin D induces interleukin-1? expression: paracrine macrophage epithelial signaling controls M. tuberculosis infection. PLoS Pathog. 2013;9(6):e1003407. doi:10.1371/journal.ppat.1003407
  296. Vetvicka V, Vannucci L, Sima P, Richter J. Beta glucan: supplement or drug? From laboratory to clinical trials. Molecules. 2019;24(7):E1251. doi:3390/molecules24071251
  297. Vieth R, Chan PC, MacFarlane GD. Efficacy and safety of vitamin D3 intake exceeding the lowest observed adverse effect level. Am J Clin Nutr. 2001;73(2):288-294. doi:10.1093/ajcn/73.2.288
  298. Volman JJ, Ramakers JD, Plat J. Dietary modulation of immune function by beta-glucans. Physiol Behav. 2008;94(2):276-284. doi:1016/j.physbeh.2007.11.045
  299. Vorilhon P, Arpajou B, Vaillant Roussel H, Merlin É, Pereira B, Cabaillot A. Efficacy of vitamin C for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection. A meta-analysis in children. Eur J Clin Pharmacol. 2019;75(3):303-311. doi:10.1007/s00228-018-2601-7
  300. Wacker A, Hilbig W. [Virus-inhibition by Echinacea purpurea (author’s transl)]. Planta Med. 1978;33(1):89-102. doi:1055/s-0028-1097364
  301. Wang J, Wang L, Lou GH, et al. Coptidis rhizoma: a comprehensive review of its traditional uses, botany, phytochemistry, pharmacology and toxicology. Pharm Biol. 2019;57(1):193-225. doi:1080/13880209.2019.1577466
  302. Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310-315. doi:1016/j.apsb.2015.05.005
  303. Wang S, Li J, Huang H, et al. Anti-hepatitis B virus activities of astragaloside IV isolated from Radix Astragali. Biol Pharm Bull. 2009;32(1):132-135. doi:1248/bpb.32.132
  304. Wang S, Welte T, Fang H, et al. Oral administration of active hexose correlated compound enhances host resistance to West Nile encephalitis in mice. J Nutr. 2009;139(3):598-602. doi:3945/jn.108.100297
  305. Wang Y, Li X, Ge T, et al. Probiotics for prevention and treatment of respiratory tract infections in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016;95(31):e4509. doi:10.1097/MD.0000000000004509
  306. Wang Y, Ren T, Zheng L, Chen H, Ko JK, Auyeung KK. Astragalus saponins inhibits lipopolysaccharide-induced inflammation in mouse macrophages. Am J Chin Med. 2016;44(3):579-593. doi:1142/S0192415X16500324
  307. Wang YX, Yang L, Wang HQ, et al. Synthesis and evolution of berberine derivatives as a new class of antiviral agents against enterovirus 71 through the MEK/ERK pathway and autophagy. Molecules. 2018;23(8):E2084. doi:3390/molecules23082084
  308. Wang ZL, Wang S, Kuang Y, Hu ZM, Qiao X, Ye M. A comprehensive review on phytochemistry, pharmacology, and flavonoid biosynthesis of Scutellaria baicalensis. Pharm Biol. 2018;56(1):465-484. doi:1080/13880209.2018.1492620
  309. Weber W, Taylor JA, Stoep AV, Weiss NS, Standish LJ, Calabrese C. Echinacea purpurea for prevention of upper respiratory tract infections in children. J Altern Complement Med. 2005;11(6):1021-1026. doi:1089/acm.2005.11.1021
  310. What happens when your immune system gets stressed out? Cleveland Clinic. Published March 1, 2017. Accessed March 5, 2020. https://health.clevelandclinic.org/what-happens-when-your-immune-system-gets-stressed-out/
  311. Wiart C, Kumar K, Yusof MY, Hamimah H, Fauzi ZM, Sulaiman M. Antiviral properties of ent-labdene diterpenes of Andrographis paniculata nees, inhibitors of herpes simplex virus type 1. Phytother Res. 2005;19(12):1069-1070. doi:1002/ptr.1765
  312. Wirtz PH, Spillmann M, Bärtschi C, Ehlert U, von Känel R. Oral melatonin reduces blood coagulation activity: a placebo-controlled study in healthy young men. J Pineal Res. 2008;44(2):127-133. doi:10.1111/j.1600-079X.2007.00499.x
  313. Woelkart K, Marth E, Suter A, et al. Bioavailability and pharmacokinetics of Echinacea purpurea preparations and their interaction with the immune system. Int J Clin Pharmacol Ther. 2006;44(9):401-408. doi:5414/cpp44401
  314. Wong G, He S, Siragam V, et al. Antiviral activity of quercetin-3-?-O-D-glucoside against Zika virus infection. Virol Sin. 2017;32(6):545-547. doi:10.1007/s12250-017-4057-9
  315. Wu W, Li R, Li X, et al. Quercetin as an antiviral agent inhibits influenza A virus (IAV) entry. Viruses. 2015;8(1):6. doi:10.3390/v8010006
  316. Wu Y, Li JQ, Kim YJ, Wu J, Wang Q, Hao Y. In vivo and in vitro antiviral effects of berberine on influenza virus. Chin J Integr Med. 2011;17(6):444-452. doi:1007/s11655-011-0640-3
  317. Wu YH, Chuang SY, Hong WC, Lai YJ, Chang YL, Pang JH. In vivo and in vitro inhibitory effects of a traditional Chinese formulation on LPS-stimulated leukocyte-endothelial cell adhesion and VCAM-1 gene expression. J Ethnopharmacol. 2012;140(1):55-63. doi:1016/j.jep.2011.12.002
  318. Xu L, Su W, Jin J, et al. Identification of luteolin as enterovirus 71 and coxsackievirus A16 inhibitors through reporter viruses and cell viability-based screening. Viruses. 2014;6(7):2778-2795. doi:3390/v6072778
  319. Xu J, Qiu JC, Ji X, et al. Potential pharmacokinetic herb-drug interactions: have we overlooked the importance of human carboxylesterases 1 and 2? Curr Drug Metab. 2019;20(2):130-137. doi:10.2174/1389200219666180330124050
  320. Xu J, Yang J, Chen J, Luo Q, Zhang Q, Zhang H. Vitamin D alleviates lipopolysaccharide-induced acute lung injury via regulation of the renin-angiotensin system. Mol Med Rep. 2017;16(5):7432-7438. doi:10.3892/mmr.2017.7546
  321. Yang P, Gu H, Zhao Z, et al. Angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) mediates influenza H7N9 virus-induced acute lung injury. Sci Rep. 2014;4:7027. doi:10.1038/srep07027
  322. Yang WK, Kim SH, Jung IC, Park YC. Effects of Scutellaria baicalensis extract on cigarette smoke-induced airway inflammation in a murine model of chronic obstructive pulmonary disease. J Med Food. 2019;22(1):87-96. doi:1089/jmf.2018.4200
  323. Yang Y, Islam MS, Wang J, Li Y, Chen X. Traditional Chinese medicine in the treatment of patients infected with 2019-new coronavirus (SARS-CoV-2): a review and perspective. Int J Biol Sci. 2020;16(10):1708-1717. doi:7150/ijbs.45538
  324. Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: a review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. doi:10.17179/excli2017-480
  325. Yates AA, Erdman JW Jr, Shao A, Dolan LC, Griffiths JC. Bioactive nutrients – time for tolerable upper intake levels to address safety. Regul Toxicol Pharmacol. 2017;84:94-101. doi:10.1016/j.yrtph.2017.01.002
  326. Yi L, Li Z, Yuan K, et al. Small molecules blocking the entry of severe acute respiratory syndrome coronavirus into host cells. J Virol. 2004;78(20):11334-11339. doi:1128/JVI.78.20.11334-11339.2004
  327.  Yi YS. Regulatory roles of flavonoids on inflammasome activation during inflammatory responses. Mol Nutr Food Res. 2018;62(13):e1800147. doi:10.1002/mnfr.201800147
  328. Yin H, Guo Q, Li X, et al. Curcumin suppresses IL-1? secretion and prevents inflammation through inhibition of the NLRP3 inflammasome. J Immunol. 2018;200(8):2835-2846. doi:10.4049/jimmunol.1701495
  329. Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008;57(5):712- doi:10.1016/j.metabol.2008.01.013
  330. Younes M, Aggett P, Aguilar F, et al. Scientific opinion on the safety of green tea catechins. EFSA J. 2018;16(4):e05239. doi:10.2903/j.efsa.2018.5239
  331. Yun CH, Estrada A, Van Kessel A, Park BC, Laarveld B. Beta-glucan, extracted from oat, enhances disease resistance against bacterial and parasitic infections. FEMS Immunol Med Microbiol. 2003;35(1):67-75. doi:1016/S0928-8244(02)00460-1
  332. Zabet MH, Mohammadi M, Ramezani M, Khalili H. Effect of high-dose ascorbic acid on vasopressor’s requirement in septic shock. J Res Pharm Pract. 2016;5(2):94-100. doi:10.4103/2279-042X.179569
  333. Zaheer S, Taquechel K, Brown JM, Adler GK, Williams JS, Vaidya A. A randomized intervention study to evaluate the effect of calcitriol therapy on the renin-angiotensin system in diabetes. J Renin Angiotensin Aldosterone Syst. 2018;19(1):1470320317754178. doi:10.1177/1470320317754178
  334. Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res. 2004;32(2):132-140. doi:10.1177/147323000403200205
  335. Zakay-Rones Z, Varsano N, Zlotnik M, et al. Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. J Altern Complement Med. 1995;1(4):361-369. doi:10.1089/acm.1995.1.361
  336. Zdrenghea MT, Makrinioti H, Bagacean C, Bush A, Johnston SL, Stanciu LA. Vitamin D modulation of innate immune responses to respiratory viral infections. Rev Med Virol. 2017;27(1). doi:10.1002/rmv.1909
  337. Zhao J, Wang J, Zhou M, Li M, Li M, Tan H. Curcumin attenuates murine lupus via inhibiting NLRP3 inflammasome. Int Immunopharmacol. 2019;69:213-216.
    doi:10.1016/j.intimp.2019.01.046
  338. Zhao T, Tang H, Xie L, et al. Scutellaria baicalensis (Lamiaceae): a review of its traditional uses, botany, phytochemistry, pharmacology and toxicology. J Pharm Pharmacol. 2019;71(9):1353-1369. doi:10.1111/jphp.13129
  339. Zhang L, Chen B, Zeng H. Analysis of fangdu decoction on SARS and zero infection in hospital. Chin J Hosp Pharm (Chin). 2005;25:59-60.
  340. Zhang M, Jativa DF. Vitamin C supplementation in the critically ill: a systematic review and meta-analysis. SAGE Open Med. 2018;6:2050312118807615. doi:10.1177/2050312118807615
  341. Zhang R, Wang X, Ni L, et al. COVID-19: melatonin as a potential adjuvant treatment. Life Sci. 2020;250:117583. doi:10.1016/j.lfs.2020.117583
  342. Zhang Y, Li X, Zou D, et al. Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. J Clin Endocrinol Metab. 2008;93(7):2559-2565. doi:1210/jc.2007-2404
  343. Zhang ZX, Wu LL, Chen M. [Effect of lixu jieyu recipe in treating 75 patients with chronic fatigue syndrome]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2009;29(6):501-505.
  344. Zhao XZ. Effects of Astragalus membranaceus and Tripterygium hypoglancum on natural killer cell activity of peripheral blood mononuclear in systemic lupus erythematosus. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1992;12(11):669-671,645.
  345. Zheng Y, Ren W, Zhang L, Zhang Y, Liu D, Liu Y. A review of the pharmacological action of Astragalus polysaccharide. Front Pharmacol. 2020;11:349. doi:3389/fphar.2020.00349
  346. Zhi HJ, Zhu HY, Zhang YY, Lu Y, Li H, Chen DF. In vivo effect of quantified flavonoids-enriched extract of Scutellaria baicalensis root on acute lung injury induced by influenza A virus. Phytomedicine. 2019;57:105-116. doi:1016/j.phymed.2018.12.009
  347.  Zhou J, Du J, Huang L, Wang Y, Shi Y, Lin H. Preventive effects of vitamin D on seasonal influenza A in infants: multicenter, randomized, open, controlled clinical trial. Pediatr Infect Dis J. 2018;37(8):749-754. doi:10.1097/INF.0000000000001890
  348. Zhou Y, Hou Y, Shen J, Huang Y, Martin W, Cheng F. Network-based drug repurposing for novel coronavirus 2019-nCoV/SARS-CoV-2. Cell Discov. 2020;6:14. doi:10.1038/s41421-020-0153-3
  349. Zittermann A, Ernst JB, Prokop S, et al. Effects of vitamin D supplementation on renin and aldosterone concentrations in patients with advanced heart failure: the EVITA trial. Int J Endocrinol. 2018;2018:5015417. doi:10.1155/2018/5015417
  350. Žofková I. Hypercalcemia. Pathophysiological aspects. Physiol Res. 2016;65(1):1-10. doi:10.33549/physiolres.933059
%d bloggers like this: